زمان مطالعه : 5 دقیقه

افزایش تقاضای حمل و نقل جاده در بسیاری از کشورهای جهان و کمبود راننده در این خصوص، شغل رانندگی در جاده را به یکی از پرتقاضاترین مشاغل در جهان و البته ایران تبدیل کرده است. اما برای فعالیت در این زمینه و کسب درآمد مناسب، علاوه بر عواملی مانند مهارت رانندگی، تجربه برخی شرایط دیگر مانند نوع بار، نوع قرارداد کاری و حتی نوع شهر نیز می‌تواند تاثیرگذار باشد. البته بسیاری از کشورهای جهان با توجه به کمبود راننده جاده، دستمزدهای خوبی برای این شغل پرداخت می‌کنند. در این مطلب برای اطلاع بیشتر از شرایط حقوقی و درآمدی رانندگان جاده در کشورهای مختلف، میانگین درآمد در جهان، اروپا، کشورهای خاورمیانه و ایران را بر اساس جدیدترین آمار منتشره در سال ۲۰۲۵ میلادی را بررسی می‌کنیم.
عوامل تاثیرگذار بر درآمد رانندگان جاده‌ای
بر خلاف تصور، درآمد رانندگان جاده‌ای تنها به تعداد سفر، مسافت طی شده یا ساعات کار آن‌ها بستگی ندارد. عوامل مختلفی مانند تخصص، تجربه، نوع وسیله نقلیه، منطقه فعالیت و میزان تقاضای شغل در هر کشور می‌تواند این میانگین درآمدی را تحت تاثیر قرار دهد. البته این شاخص‌ها در هر کشور متفاوت است. با بررسی این موارد درک بهتری از تفاوت درآمدی این شغل در جهان خواهیم داشت:
عوامل فردی تاثیرگذار بر درآمد رانندگان جاده
پنج عامل فردی زیر میانگین درآمد رانندگان را تحت تاثیر قرار می‌دهد:
1. تجربه کار: مانند هر شغل دیگر، افراد با تجربه کاری بالاتر، در صورت استخدام شرکتی حقوق بالاتری نیز دریافت می‌کنند.
2. نوع گواهینامه: در برخی کشورها با توجه به مسائل ایمنی و سختی کار، رانندگان گواهینامه تخصصی مانند حمل مواد خطرناک، رانندگی با تریلر دریافت می‌کنند. در این حالت درآمد رانندگان نیز بالاتر از سایری است.
3. مالکیت وسیله نقلیه: رانندگانی که مالک کامیون خود هستند، درآمد بیشتری نیز دارند. البته هزینه‌های نگهداری وسیله نقلیه برای آن‌ها نیز بالا خواهد بود.
4. مسافت: در مسافت‌های طولانی‌تر و تعداد سفرهای بیشتر، رانندگان درآمد بالاتری نیز دارند.
5. مهارت‌های نرم‌افزاری: با توجه به پیشرفت فناوری در حمل و نقل جاده‌ای، رانندگانی که مهارت کار با اپلیکیشن‌های باربری یا ردیاب‌های GPS را دارند، حقوق بیشتری از شرکت‌ها دریافت می‌کنند.
عوامل محیطی تاثیرگذار بر درآمد رانندگان جاده
شش عامل زیر وابسته به محیط کار و بازار شغل رانندگی در جاده است:
1. نوع بار:‌ رانندگان جاده برای حمل بارهای خطرناک، سنگین یا حساس حقوق بالاتری دریافت می‌کنند.
2. میزان تقاضای شغل: برخی کشورها به‌دلیل کمبود راننده و بالا بودن تقاضا برای شغل رانندگی در جاده، افراد فعال و با تجربه در آن درآمد بیشتری دارند.
3. نوع قرارداد: با توجه به نوع قرارداد (استخدامی، پیمانکاری، ساعتی، درصدی) درآمد رانندگان جاده نیز تغییر می‌کند.
4. منطقه حمل بار: در بیشتر کشورها، رانندگان جاده در شهرهای مختلف درآمدهای متفاوتی دارند.
5. مسیر حمل بار: معمولا رانندگان فعال در حمل و نقل بین‌المللی یا مرزها درآمد بیشتری نسبت به سایرین دارند.
6. مالیات بر حقوق: رانندگان با حقوق ثابت یا پیمانکار، مالیات متفاوتی نیز پرداخت می‌کنند که این موضوع بر درآمد خالص آن‌ها تاثیر می‌گذارد. به‌عنوان مثال نرخ مالیات تقریبی در آلمان برای این شغل ۳۰ تا ۴۰ درصد و در امارات بدون مالیات است. بنابراین یک راننده جاده در امارات با حقوقی معادل کشور آلمان می‌تواند درآمد خالص بیشتری را به دست آورد.
میانگین درآمد رانندگان جاده‌ای در جهان
درآمد رانندگان جاده‌ای در جهان ارتباط مستقیمی با وضعیت اقتصادی کشورها و نیاز آن‌ها به این شغل دارد. با توجه به این موضوع سه کشور زیر بالاترین حقوق را به رانندگان کامیون برای حمل و نقل مواد مختلف را در جاده می‌دهند:
۱.کانادا: میانگین حقوق سالانه رانندگان در این کشور ۴۹۷۱۸ دلار است. علت اصلی بالا بودن درآمد این قشر در کانادا، افزایش ۲۰ درصدی فرصت‌های شغلی در سال ۲۰۲۱ میلادی بوده است که ناگهان ۳۰ هزار شغل جدید را در این خصوص با توجه به نیاز ایجاد کرد.
۲.آمریکا: این کشور با میانگین حقوق سالانه ۴۶۷۰۳ دلار در رتبه دوم قرار دارد. در این کشور نیز کمبود ۸۰ هزار راننده در سال‌های اخیر میلادی باعث شده است که شغل رانندگی در جاده به یکی از مشاغل پرتقاضا تبدیل شود.
۳. انگلستان: کشور انگلستان با میانگین حقوق سالانه ۴۳۵۶۷ دلار برای رانندگان جاده رتبه سوم جهان را دارد. این میزان حقوق نسبت به میانگین درآمد سایر مشاغل حدود ۸۰۰۰ دلار بالاتر است.
اما در این میان درآمد رانندگان جاده‌ای در کشور هندوستان با میانگین سالانه ۴۶۱۷ دلار کمترین میزان در جهان است.
میانگین درآمد رانندگان جاده‌ای در اروپا
سه کشور سویس، آلمان و هلند رتبه‌های بالا از نظر میزان درآمد رانندگان جاده هستند. البته با توجه به اینکه انگلستان از اتحادیه اروپا خارج شده است، آمار ارائه شده در این خصوص بدون در نظر گرفتن این کشور است.
۱.سویس: میانگین درآند سالانه رانندگان جاده در این کشور ۷۳۷۵۵ فرانک سویس یا تقریبا ۸۲۰۰۰ دلار آمریکا است. با این حال هزینه‌های بالای زندگی و قوانین سخت‌گیرانه مهاجرتی کار در این کشور را بسیار دشوار می‌کند.
۲. آلمان: این کشور بازار کاری پایدار و فرصت‌های شغلی مناسبی برای رانندگان جاده دارد. میانگین درآمد سالانه رانندگان در این کشور ۳۹۳۶۵ یورو، تقریبا برابر ۴۲۰۰۰ دلار آمریکا است.
۳. هلند: ‌هلند نیز با شرایط کاری مناسب یکی از کشورهای مناسب برای رانندگان جاده است. میانگین حقوق سالانه رانندگاه جاده در این کشور ۳۸۲۵۸ یورو یا در حدود ۴۱۰۰۰ دلار آمریکا است.
در این میان رانندگان جاده در بلغارستان با میانگین ۱۲۰۰۰ یورو و رومانی با ۱۳۲۰۰ یورو در سال کمترین میزان درآمد سالانه را دارند.
میانگین درآمد رانندگان جاده ای در خاورمیانه
در کشورهای خاورمیانه هم تقاضا برای این شغل بالا است و بر حسب شهر، تجربه و مهارت راننده رانندگان جاده درآمد متفاوتی دارند. سه کشور با بالاترین درآمد برای این شغل به شرح زیر است:
۱.امارات متحده عربی: درآمد رانندگان جاده در این کشور با توجه به ارتباطات بسیار بین المللی رتبه اول خاورمیانه را دارد. میانگین حقوق سالانه یک راننده جاده در سال ۲۰۲۴ میلادی برابر ۶۹۵۸۰ درهم امارات است که البته بر حسب شهر تفاوت دارد. به‌عنوان مثال در شهر ابوظبی سالانه ۲۱۰۰۰ درهم و در شهر فجیره ۱۲۲۷۰ درهم است.
۲. قطر:‌ در قطر میانگین حقوق سالانه راننده جاده ۵۹۴۸۰ ریال قطر و درآمد ماهانه حدود ۴۹۵۶ ریال قطر است. درآمد ماهانه رانندگان جاده در شهر دوحه با ۵۱۸۰ ریال قطر بالاترین میزان خود را دارد.
۳.عربستان سعودی: در این کشور رانندگان جاده میانگین حقوق ۵۸۷۲۰ ریال سعودی را در سال دارند. این میزان به طور متوسط در ماه برابر ۴۸۹۳ ریال سعودی است.
تا سال ۲۰۲۵ میلادی، در بین کشورهای عربی خاورمیانه، رانندگان جاده‌ای در یمن با ۱۳۰۴۰۰ ریال یمنی کمترین میانگین درآمد سالانه را داشته‌اند که حتی از ایران، عراق و یمن نیز پایین‌تر است.
میانگین درآمد رانندگان جاده ای در ایران
میانگین درآمد رانددگان جاده در ایران تقریبا رقابتی و با نوسانات بسیاری روبرو است. معمولا رانندگانی که خودشان مالکیت وسیله نقلیه را دارند، درآمدهای بالاتری در سال کسب می‌کنند. در کشور ما نیز نوع بار، مسیر حرکت، تجربه و مهارت راننده و تعداد سفرها در سال بر سطح درآمد نیز تاثیر می‌گذارد. طبق آخرین آمار موجود وب‌سایت های معتبر، میانگین درآمد ماهانه رانندگان جاده در صورت استخدام در شرکت‌ها در سال ۱۴۰۳ حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان است که به صورت ثابت یا درصدی از کرایه بار حساب می‌شود. اما رانندگانی که مالک وسیله نقلیه هستند درآمد ماهانه‌ای بین ۷۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان دارند. البته در این حالت هزینه‌های مربوط به تعمیرات و نگهداری خودرو و سایر مخارج به عهده خود راننده خواهد بود.
این میزان درآمد نسبت به کشورهای برتر خاورمیانه پایین‌تر است و به میزان زیادی به وضعیت اقتصادی، نرخ تورم و زیرساخت‌های جاده‌ای موجود ایران بستگی دارد.
جمع بندی
میانگین درآمد رانندگان جاده‌ای بسته به قوانین پرداخت حقوق کشورها، نوع بار، تجربه و مهارت راننده، نوع مالکیت وسیله نقلیه و میزان تقاضا به این شغل متقاوت است. در جهان کشورهای کانادا و انگلستان و در میان کشورهای خاورمیانه امارات و قطر رانندگان جاده بالاترین میزان درآمد را دارند. ایران از نظر میانگین درآمدی با توجه به عوامل تاثیرگذاری مانند زیرساخت‌های نامناسب جاده و وضعیت اقتصادی که به شکل مستقیم حمل بار را تحت تاثیر قرار می‌دهد در رتبه پایین‌تری نسبت به کشورهای خاورمیانه قرار دارد. البته در هر کشور میزان مالیات، هزینه‌های زندگی و نوع قرارداد تا حد بسیاری بر سود داشتن این میانگین درآمدی تاثیر می‌گذارد.

در بحث‌‌ پیرامون این مطلب شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up