امروزه ردیابهای GPS در زمینههای مختلفی بهخصوص خودرو و مدیریت ناوگان وسائل نقلیه بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. بهعبارتی تقریبا کمتر وسیله نقلیه تجاری را میتوان پیدا کرد که به این سیستمها مجهز نباشند. با این حال در برخی موارد ممکن است بهدلیل انتخاب نادرست این دستگاه مشکلاتی هنگام کارکرد پیش آید. بهطور کلی عوامل مختلفی میتوانند بر تعیین موقعیت مکانی دقیق توسط ردیابها تاثیر بگذارند. اما انتخابی مطمئن و با آگاهی کامل میتواند خطاهای عملکردی آنها را کاهش دهند. اما این عوامل چه هستند و چگونه تاثیر میگذارند؟
ردیاب خودرو چیست؟
همانطور که قبلا در مقاله ای به موضوع «ردیاب خودرو چیست» پرداختیم، باید بگوییم که ردیابهای خودرو بر اساس فناوری GPS امکان تعیین موقعیت دقیق مکانی را فراهم میکنند. این دستگاه معمولا شامل یک فرستنده، گیرنده و باتری است که سیگنالهای ماهوارههای اطراف زمین را دریافت و ارسال میکنند. این ردیابها علاوه بر در اختیار گذاشتن اطلاعات مکانی وسیله نقلیه، گزارش کاملی از سفر را نیز در اختیار فرد قرار میدهد.
عوامل موثر در دقت ردیابها
دقت دستگاههای ردیاب GPS یکی از مهمترین جنبههای کار با آن است که در صورت عملکرد صحیح میتواند موقعیت مکانی خودرو را در هر زمان و مکان تعیین کند. اما در این میان عوامل مختلفی بر این دقت تاثیرگذارند که باید به آنها توجه کرد.
۱.عمر باتری
اکثر ردیابها دارای باتری قابل شارژ با عمری طولانی هستند. عمر این باتریها به مدل انتخابی و تعداد دفعات استفاده از آن بستگی دارد. بهعنوان مثال در برخی مدلها، باتری بین یک تا سه سال عمر دارد، در حالیکه برخی دیگر قبل از نیاز به شارژ مجدد فقط چند روز قابل استفادهاند.
۲.کیفیت گیرنده
این عامل نقش بسیار تاثیرگذاری در تعیین دقت ردیاب دارد. استفاده از گیرندههای با کیفیت بالا برای اطمینان از اینکه دستگاه GPS قادر به دریافت موثر سیگنالها و تقسیر صحیح باشند، ضروری است. در حقیقت کیفیت گیرنده به طور مستقیم بر دقت ردیابی تاثیر میگذارد. بنابراین لازم است سیستم ردیابی را برای خودرو انتحاب کرد که گیرنده آن دارای کیفیت مطلوبی باشد. در این صورت توانایی دستیابی به مکان دقیق خودرو نیز افزایش مییابد.
۳.موقعیتیابی ماهوارهها
موقعیتیابی ماهوارهها به طور قابل توجهی بر دقت ردیابی تاثیر دارد. وقتی دستگاه GPS ردیاب خودرو در موقعیت مطلوبی برای دریافت سیگنال از تعداد بیشتری از ماهوارهها باشد، دقت آن بهبود مییابد. هر چه یک دستگاه GPS بتواند از ماهوارههای بیشتری سیگنال دریافت کند، دادههای مکانی دریافتی دقیقتر است. بنابراین آگاهی از این موضوع میتواند به انتخاب سیستم ردیابی مناسب و تضمین عملکرد مطلوب آن کمک کند.
۴.شرایط محیطی
شرایط آب و هوایی و عناصر موجود در محیط پیرامون دستگاه ردیاب نقش مهمی در دقت آن دارند. بهعنوان مثال باران شدید، حجم بالای ابر یا حتی اشعه شدید خورشید میتواند سیگنالهای ماهوارهای را ضعیف کند. از طرفی در مناطق شهری وجود آسمان خراشها و سازههای بلند ممکن است باعث مسدود کردن سیگنالها یا قطع و وصل آنها شوند. درک این چالشها برای انتخاب ردیاب بسیار اهمیت دارد و شما می توانید با آگاهی از این عوامل، ردیابی را انتخاب کنید که در این شرایط سازگارتر و کارآمدتر باشد.
۵.خطاهای چند مسیری و انسداد سیگنال
خطاهای چند مسیری زمانی رخ میدهد که برخورد سیگنالهای ارسالی از ماهوارهها به سطوح و بازگشت آنها به محیط باعث سردرگمی سیستم ردیابی و اختلال در آن شود. انسداد سیگنال هم بهدلیل موانع فیزیکی مانند ساختمانهای بلند، درختان، تونلها و مکانهای مسقف یا شرایط آب و هوایی خاص بوجود میآیند. با آگاهی از این عوامل میتوان سیستم ردیابی را انتخاب کرد که در این شرایط حداقل خطا را در هنگام کار ایجاد کند.
۶. شروع سرد
وقتی دستگاه GPS بدون اطلاعات مکانی قبلی بوت میشود به این حالت شروع سرد میگویند که تاثیر بسیاری بر دقت موقعیت دارد. زیرا دستگاه به زمان بیشتری نیاز دارد تا سیگنالهای ماهواره را بگیرد و مشخص کند که موقعیت مکانی خودرو کجاست. بنابراین دریافت سریعتر سیگنالها، ردیابی خودرو را دقیقتر و مطمئنتر میکند. در حالت شروع سرد و وقتی دستگاه برای مدتی خاموش است، تاثیر بر دقت ردیابی حتی ممکن است تا چند کیلومتر هم برسد. بنابراین سرمایهگذاری برای خرید دستگاههایی با قابلیت شروع مجدد قوی و سریع بسیار اهمیت دارد. این کار نوعی حرکت هوشمندانه برای ردیابی دقیق و قابل اعتماد است که عملیات را روان و قابل اعتماد نگاه میدارد. بهخصوص زمانیکه مدیریت ناوگان را بر عهده دارید، هر ثانیه مهم است و دریافت دادههای سریع و دقیق مکانی میتواند تفاوت قابل ملاحظهای در موقعیتیابی مناسب بوجود آورد.
۷.تداخل سیگنال
برخی دستگاهها میتوانند سیگنالهای الکترونیکی را ارسال کنند که باعث تداخل در دادههای موقعیتیابی ردیابها شود. از جمله رایج ترین این منابع عبارتند از:
- دستگاههای فرکانس رادیویی (RF): اگر دستگاههایی مانند رادیو، تلفنهای همراه، تلویزیون در فرکانسهایی نزدیک به فرکانس مورد استفاده دستگاه GPS کار کنند، می توانند باعث ایجاد تداخل در آن شوند.
- دستگاههای ارسال پارازیت: پارازیتهای ارسالی از آنتنهای مختلف، ردیابی را مختل کرده و دادههای مکانی نادرست را در اختیار میگذارند.
- تداخل الکترومغناطیسی(EMI): خطوط برق، ترانسفورماتورها و سایر منابع الکتریکی میتوانند تداخلهایی در سیگنال دریافتی GPS ایجاد کرده و دقت آنها را کاهش دهند.
۸.مسائل نرمافزاری ردیاب
نرمافزارهایی که برنامه GPS را اجرا میکنند نیز در صورت عملکرد نامطلوب بر دقت ردیاب تاثیر میگذارند. نرمافزارهای قدیمی یا هر نوع اشکال در آن میتواند منجر به اشتباه در موقعیت مکانی و یکپارچگی دادههای دریافتی شود. بنابراین بروزرسانیهای منظم و انتخاب فناوری ردیابی GPS قابل اعتماد با پشتیبانی قوی از ایجاد این مشکلات جلوگیری میکند.
۹. نصب غیر کارشناسی ردیاب
نصب غیر صحیح ردیاب در خودرو باعث ارتباط نامناسب آن با ماهوارهها و در نتیجه تاخیر نمایش موقعیت مکانی بهصورت لحظهای و آنلاین میشود. از طرفی در صورتیکه تکنسین نتواند سیمکشیهای مورد نیاز را از محل صحیح آن در خودرو انجام دهد، باعث اختلال و نوسان در برق دستگاه و بروز خطا در دریافت و نمایش اطلاعات میشود.
انتخاب درست و مطمئن ردیاب تضمینی برای عملکرد مطمئن
بسیاری از عوامل تاثیرگذار بر دقت ردیاب از حیطه کنترل فرد خریدار خارج و غیر قابل جلوگیری هستند. بنابراین تنها راه باقیمانده برای به حداقل رساندن خطا در تعیین موقعیت مکانی، انتخاب بهترین نوع ردیاب است که در برابر این شرایط دقت خود را در سطح بالایی حفظ کند. با این حال آگاهی از این عوامل تاثیرگذار میتواند راهنمایی برای افراد در جهت مطرح کردن پرسشهای مربوط از فروشندگان ردیاب و اطمینان از عملکرد مطلوب این دستگاه در صورت قرار گرفتن در چنین شرایطی است.
مرجع: