امروزه کاربرد فناوریهای پیشرفته و بویژه اینترنت اشیا در صنعت نفت و گاز رشد چشمگیری داشته است. انتظار میرود نقش این فناوری بطور متوسط تا سال 2030 میلادی به رقمی معادل 217 میلیون دلار برسد. رقمی که به سادگی قابل چشمپوشی نیست. فناوری که مدیریت هوشمند ناوگان حمل و نقل بعنوان جزیی از آن بسیار تاثیرگذار خواهد بود. به عبارتی حرکت در این مسیر برای کلیه مدیران این صنعت راهکاری بدون بازگشت همانند بلیط یک طرفه به سمت دنیای آینده است. اما چه چالشهایی در این صنعت وجود دارد که باید چنین دیدگاهی به این فناوری داشت؟
چالشهای صنعت حمل و نقل فرآوردههای نفتی و پتروشیمی
زمانیکه به حوزه حمل و نقل فرآوردههای نفتی در جادهها توجه میکنیم، دو عامل اصلی تامین امنیت حمل محموله و افزایش بهرهوری در آن نقش پررنگتری دارند. دو عامل اصلی و کلیدی که نیازمند توجه ویژه است. هوشمندسازی و استفاده از فناوری چون اینترنت اشیا در این حوزه مزایایی چون کاهش هزینهها، کاهش زمان نظارت، ایمنی بالاتر و در نهایت افزایش بهرهوری را بدنبال دارد که به راحتی قابل چشمپوشی نیستند. کافیست به چالشهای زیر نگاهی بیندازیم تا لزوم توجه به هوشمندسازی مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا را پی ببریم:
- رفتارهای پر خطر رانندگان و احتمال بروز حادثه و اشتعال محموله
- دیرکرد در تحویل محموله و در نتیجه افزایش هزینههای حمل و نقل
- نیاز به داشتن اطلاعات لحظهای حرکت خودرو با هدف اطلاع رسانی مناسب دستورات مرکز
- نیاز به ردیابی لحظهای خودرو برای جلوگیری از احتمال قاچاق سوخت
- نیاز به استفاده از خودروهای سالم و ایمن بدلیل پر ریسک بودن محموله حین سفر
هر یک از این چالشها خود دنیایی از پیامدهای مالی و حتی جانی را در پی دارد، پس کافیست بدنبال راهکاری مناسب بود. اما چه مزیتهایی در این بین در صورت استفاده از مزایای هوشمندسازی وجود دارد؟ نگاهی خلاصه به راهکارهای موجود و مزیتهای آن در انتها بهترین تصمیم را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
مدیریت هوشمند ناوگان و نظارت از راه دور
سیستمهای مانیتورینگ از راه دور ناوگان حمل فرآوردهای نفتی که به صورت لحظهای اطلاعات سفر و حرکت راننده را در اختیار مرکز کنترل قرار میدهد، منجر به افزایش سرعت تصمیمگیری با حداقل خطا و در نتیجه افزایش بهرهوری عملیات حمل میشود. هر گونه عبور و تخطی از مسیر پیشبینی شده قبلی که میتواند حتی منجر به قاچاق سوخت یا دیر رسیدن محموله به مقصد شود، در این فرایند با ردیابهای خاص قابل پیشگیری است. از طرفی آگاهی راننده از این موضوع که هر فعالیتی در مسیر از راه دور کنترل میشود، خود عامل بازدارنده از هر گونه تخلف احتمالی است.
ضمن اینکه دادههای لحظهای که از طریق حسگرهای ویژه به مرکز کنترل قابل انتقال است، از بروز بسیاری اتفاقات جلوگیری میکند. مهمترین آن جلوگیری از کاهش حجم محموله با استفاده از حسگرهای سنجش وزن بار یا حسگر دما در جهت جلوگیری از افزایش دمای احتمالی محموله است که سطح ایمنی حمل را ارتقا میدهد.
مدیریت هوشمند ناوگان و تعمیر و نگهداری پیشگیرانه
تصور اینکه یک تانکر حمل مواد اشتعالزا در میانه راه یک جاده در تابستان دچار مشکل شود، بسیار سخت است. مسلما در فرایند حمل و نقل این مواد انتقال سریع محموله به مقصد در سلامت کامل از ضروریات است. بکارگیری نرمافزارهای مدیریت هوشمند ناوگان حمل و نقل این امکان را فراهم میسازد که تانکر یا خودروی حامل فرآوردههای نفتی بر مبنای یک سیستم تعمیر و نگهداری پیشگیرانه قبل از اعزام به ماموریت کاملا از لحاظ سلامت بازرسی شود. بدین شکل که طبق اطلاعات درج شده در خصوص قطعات مختلف، آن مواردی که موعد تعویض و یا تعمیر آنها فرا رسیده است، بصورت خودکار هشدار لازم برای تعویض و یا تعمیر آنها به راننده و مرکز کنترل اعلام گردد. در این حالت ایمنی و اطمینان خاطر از سلامت خودرو، امکان انجام یک ماموریت بدون مشکل را فراهم میسازد.
مدیریت هوشمند ناوگان و کنترل رفتارهای پر خطر راننده
هر گونه رانندگی سهل انگارانه در فرایند حمل فرآوردههای نفتی چالشی است که نیازمند اعمال نظارتهای دائم در طول انجام ماموریت از جانب مرکز کنترل است. رفتارهایی نظیر سرعت و شتاب بیش از اندازه، ترمزهای ناگهانی، توقفهای بیهنگام، گردشهای ناگهانی و … خود میتواند در صورت عدم نظارت لازم، خسارات بسیاری را به محموله وارد کند. هوشمندسازی ناوگان با بکارگیری سنسورهای مربوط این امکان را فراهم میآورد که با ردیابی لحظهای موارد پر خطر و تحلیل رفتار راننده، هشدار لازم به وی داده شود تا در طول مسیر نسبت به اصلاح رفتار اقدام نماید. این موضوع در کنار حفظ ایمنی حمل، قابلیت مدیریت بهینه مصرف سوخت را نیز بدنبال دارد.
مدیریت هوشمند ناوگان و ردیابی مسیر حرکت
با توجه به ارزشمند بودن محمولههای فرآوردهای نفتی، ردیابی مسیر عبوری در حین ماموریت از چندین جنبه حایز اهمیت است. پیش از اعزام به ماموریت، مدیریت هوشمند امکان پیش بینی مسیر بهینه حرکت را برای خودرو و یا تانکر حمل محموله توسط مرکزکنترل را فراهم میسازد. راننده با اطلاع از این مسیر پیش بینی شده که با هدف کاهش زمان ماموریت و کاهش مصرف سوخت در کنار تامین امنیت سفر مشخص میشود، ملزم به رعایت و حرکت در این مسیر است.
فعالیت راننده در حین مسیر از طریق سیستم هوشمند مدیریتی بصورت لحظهای و آنلاین کاملا قابل ردیابی و مشاهده بر روی نقشه توسط مرکز است و هر گونه تخلف به اطلاع راننده رسانده میشود تا نسبت به اصلاح آن اقدام نماید. این موضوع ضمن کنترل رفتار راننده در این خصوص، هر گونه سرقت احتمالی خودرو را نیز میتواند ردیابی کرده و اقدامات لازم را در کوتاهترین زمان ممکن به انجام برساند.
مدیریت هوشمند ناوگان و کنترل ایاب و ذهاب رانندگان
تعدد خودروهای اعزامی به ماموریت و همچنین رانندگان یا پرسنل، نیازمند مدیریتی هوشمند جهت ثبت دقیق اطلاعات و مشخصات هویتی آنها و کنترل ایاب و ذهاب است. در نرمافزارهای مدیریت هوشمند ناوگان، ماژولی برای این منظور فراهم شده است تا مسئول مربوطه کلیه اطلاعات لازم را ثبت کرده و نظارت دقیقی بر عملکرد پرسنل بر مبنای ورود و خروج آنها داشته باشد. این فعالیت ضمن فراهم آوردن برنامهریزی دقیق فرایندهای سازمانی و پرسنلی، در صورت اتصال به سیستم پاداش و دستمزد میتواند بر مبنای عملکرد ثبت شده پرسنل، تصمیمگیری مناسبی جهت اعمال پاداش را به افراد فراهم آورد.
این بلیط یک طرفه هوشمند مقصدش بهرهوری و ایمنی ناوگان است!
دنیای امروز جای تعلل در تصمیمگیری نیست. دنیای پر فراز و نشیبی که فناوریهای پیشرفته برای هر صنعتی فراهم آورده است تا مقصد صنایع مختلف را به سمت بهینه شدن و حرکت به سمت پیشرفت فراهم آورد. صنعت نفت، گاز و پتروشیمی نیز از این امر مستثنی نیست. مدیریت هوشمند ناوگان حمل و نقل فرآوردههای این صنعت مسیری با بلیط یک طرفه و غیر قابل بازگشت به سمت بهرهوری و ایمنی است تا برای کلیه مدیران در نهایت رضایت و اطمینان خاطر را به ارمغان بیاورد. کافیست پس از خواندن این مقاله با کارشناسان شرکت پیشگامان آسیا تماس بگیرید تا این بلیط را برای شما تهیه کنند. ایمان داریم که شما تعلل در این مسیر را جایز نمیدانید.