روند طراحی و تولید خودروهای جدید هیچگاه متوقف نشده و تا به امروز طراحان و مهندسان به دنبال اصلاح و بهبود طرحهای پیشین یا طراحی جدیدی برای دسته خاص از خودروها بودهاند. خودروها به دو دسته خودروهای سبک و سنگین تقسیم میشوند و هر کدام از این دستهبندیها دارای تعداد بیشتری زیرمجموعه در اشکال و با کاربردهای متفاوت هستند. ادامه این مقاله شامل مباحثی از جمله معرفی و بررسی دستهبندیها و بررسی علائم و اصطلاحات رایج که در این صنعت پرکاربرد هستند. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
انواع مختلف خودروهای سبک و سنگین
شرایط محیطی، قوانین خاص و آب و هوا مناطق مختلف را میتوان از جمله عواملی نام برد که باعث تفاوت استانداردها در دسته بندی انواع خودروها در کشورهای مختلف، شدهاند. این استانداردها در کشورهایی همچون کشورهای اروپایی و آسیایی شاید شامل جزئیات بیشتر باشد. امکاناتی همچون تهویه، نوع جعبه دنده ( دستی یا اتوماتیک )، در دسته بندیهای این کشورها موثر است، در حالی که در کشورهای آمریکایی این دسته بندی بیشتر تحت تاثیر ابعاد خودرو و توان موتور آن است. برای آشنایی بهتر با دسته بندیهای خودروها به بیان مواردی میپردازیم که در میان بیشتر استانداردهای به کار رفته در کشورهای مختلف تقریبا مشترک هستند.
خودروهای شهری
به طور کلی خودروهای شهری توان حمل 4 یا 5 سرنشین به همراه مقداری کمی بار را دارند. طراحی کلی این خودروها به گونهای است که بتوانند راحتی و در عین حال امنیت را در کنار امکانات قابل قبول به سرنشینان ارائه دهند. این خودروها توان رسیدن به سرعتهای بالا را دارند اما باید توجه داشت که هدف اصلی طراحی و تولید آنها دستیابی به سرعتهای بالا نبوده است.
استانداردهای در ساخت این خودروها وجود دارد که این خودروها را مناسب برای تردد در شهرها میکند. این خودروها را میتوان کوچکترین نوع خودروها دانست چرا که از فضا سرنشین و بار چندان زیادی هم برخوردار نیستند.
هاچبک
آخرین انتخاب پیش از سدانها، هاچبکها هستند که گاها با نام هاچبک خانواده نیز شناخته میشوند. در زمان خرید این خودروها میبایست بین فضای سرنشین کافی و فضای بار کافی یکی را انتخاب کنید، چرا که هاچبکها فضای بار چندان بزرگی را در اختیار کاربر قرار نمیدهند. فورد فوکوس، مرسدس بنز A کلاس دو نمونه از این هاچبکها هستند.
SUPER MINI
فرز بودن و فرمان پذیری بالا از نقاط قوت این سوپرمینیها است که توجه طرفداران زیادی را به خود جلب کرده است. سوپرمینیها ابعادی مابین هاچبکهای خانواده و خودروهای شهری دارند و فضای کافی برای 4 سرنشین و حمل بار نه چندان را دارند. آئودی A1 آز را میتوان در این دسته بندی قرار داد که یکی از محبوبترین سوپرمینیها است.
MPV
این دسته یکی از گزینهها مناسب خانواده است که فضای به نسبت بیشتری را به سرنشینان ارائه میدهد. MPVها قادرند تا هفت نفر را در مدلهای بزرگ، حمل کنند و فضای بار کافی و مناسبی دارند. قیمت این خودروها در مقابل امکانات مناسبی که در این سری وجود دارد باعث شده تا MPVها به گزینه مناسبی برای خانوادههایی باشد که ظاهر خودرو اهمیت چندانی برایشان نداشته باشد، چرا که تنها نقطه ضعف این خودروها همین موضوع است.
MINI MPV
از نظر بازه قیمتی این سری از هاچبکها پیشی میگیرد اما شباهتهای زیادی با هم دارند. تغییر موقعیت صندلیها و دسترسی آسانتر در کابین از جمله مواردی است که باعث تفاوت این خودرو با هاچبکها شده است. برای افرادی که نه طرفدار سدان و نه طرفدار هاچبکها هستند، MINI MPV ها بهترین گزینه موجود خواهند بود که مرسدس بنز B کلاس یکی از آنهاست.
سدان
از محبوبترین سری خودروها میتوان به سدانها اشاره کرد. فضای بیشتر برای سرنشینان، فضای بار بزرگتر و پیشرانه قویتر در این خودروها باعث شده تا محبوبیت زیادی را از زمان عرضه داشته باشند.
برخلاف سریهای پیشین، سدانها از یک فضای مجزا از کابین سرنشینان برخوردار است که امکان جابهجایی بار بیشتری را میدهد. سری C محصولات مرسدس بنز میتواند مثال مناسبی برای این دسته از خودروها باشد.
فاصله بین محورها را از مهمترین عوامل شناخت این سری دانست که از هاچبکها و خودروهای شهری بیشتر بوده و به سرنشین راحتی بیشتری را ارئه میدهد. سدانها در مدلهای کامپکت و یا فول سایز تولید و عرضه میشوند که کاربریهای متفاوتی نیز دارند.
استیت / واگن
طراحی کلی این سری برپایهی سدانها یا هاچبکها است، اما از نظر ظاهری شباهت چندانی به هیچ یک ندارند. فضای بار این سری از سدانها بیشتر است و طول خودرو از هاچبکها و سدانها به مراتب کشیدهتر است. ظاهر این خودروها باعث شده تا مخاطبانی خاص داشته باشد اما با این وجود سری استیتها یا واگنها از کاربرد بالایی در حمل سرنشین یا بار برخوردار هستند که میبایست در زمان خرید به آن توجه کرد. ولوو V60را میتوان مثالی مناسب برای این سری دانست که از امنیت بسیار بالایی نیز برخوردار است.
کوپه
جذابیت بصری همان چیزی است که یک کوپه را از سدان متمایز میکند. عمدهترین تفاوت کوپه و سدان در زاویه خمش سقف این سری است که باعث جذابیت آن شده است. همچنین طول محورها در مدلهای 2 درب از سدانها کمتر است و فضای کمتری در اختیار سرنشین خواهد بود.
مدلهای کوپه 4 درب برای پر کردن خلا کمبود فضا به بازار عرضه شدند. طراحان توانستند با افزایش طول محورها کوپههای 4 درب را روانه بازار کنند که انتخابی مناسب باشند برای آن دسته از افرادی که جذابیت کوپه و فضای سدان را میخواهند.
BMWسری 6 گرن کوپه یکی از این خودروهاست که از جذابیت بالای برخوردار است. با توجه به مزیتهای این سری بسیاری از شرکتهای فعال در زمینه خودرو تمرکز بالایی برای ساخت این سری دارند که موجب تولید و عرضه مدلهای بسیار متنوع شده است.
کابریولت / کانورتیبل
این سری در واقع از طراحی کلی سری کوپه بهره میبرد. بزرگترین تفاوت در بین این دو سری حذف قسمت ثابت سقف و جایگزینی آن با سقفی تاشونده از جنس فلز یا چرم است. این امر باعث تجربه رانندگی لذت بخش و به یادماندنی با این خودروها شده است.
تنها نکته منفی در کابریولتها اشغال فضایی برای نگهداری سقف تاشونده است که باعث شده تا هم از قسمت بار و هم از قسمت سرنشین این سری کاسته شود. جذابیتهای کانورتیبلها باعث شده تا شرکتهای عرضه کننده بهای بیشتری را برای این خودروها طلب کنند. BMW سری 4 از کانورتیبلهای خوشنام است که ظاهر جوانپسندی نیز دارد.
رودستر
نامی که برای خودروهای اسپرت 2 نفره با سقف جمع شونده یا کانورتیبل بهکار گرفته میشود، رودستر است. پورشه باکستر نمونه بارز از این سری است که زیبایی دوچندانی دارد. این سری در میان جوانان بسیار محبوب بوده و تنها در نسخههای 2 نفره تولید میشوند.
شاید کارایی و ایمنی این سری مانند سدانها یا کانورتیبلها نباشد اما موتور قدرتمند در کنار ظاهری جذاب هر بینندهایی را به خود جلب میکند.
GT / گرند تور
اگر به دنبال راحتی دوچندان و تجربه سرعتهای بالا هستید، گرند تورها بهترین گزینه پیش روی شماست. این سری ابعادی به وضوح بزرگتر از کوپه دارد و از لحاظ امکانات و پیشرانه بسیار مجهزتر ظاهر شده است. پیشرانه این خودروها اجازه دستیابی به سرعتهای بالا را به سرنشینان خود داده است که به جذابیت خودروهای گرند تور افزوده است.
قیمت بسیار بالای این خودروها در کنار مصرف سوخت بالا از جمله نکات منفی گرندتورهاست که البته برای علاقهمندان به این سری اهمیت چندانی ندارد.
شاسی بلند
تعادل، پیشرانه قوی و جادار بودن از مشخصههای یک شاسی بلند است که همیشه به عنوان انتخابی کاربردی و مطمئن از آن یاد میشده. با اینکه یک شاسی بلند قابلیت حرکت در جادههای خاکی را دارد اما به این منظور طراحی نشده است و توانایی کمتری در مقابل سری آفرود در حرکتهای خارج از جاده دارد. کیا سورنتو نمونهایی از یک شاسی بلند است محبوبیت بالایی در بازارهای آمریکایی دارد.
نهایت ظرفیت یک شاسی بلند البته در نمونههای خاص به 7 نفر هم میرسد که در کنار فضای بار خوبی که دارد میتواند انتخاب مناسبی برای خانوادههای پرجمعیت باشد.
ابعاد بزرگ این سری همان موضوعی است که باعث شده تا بیشتر مناسب حرکت در جادههای صاف باشد و نه جادههای خاکی، البته فرمان پذیری مناسب و امنیت بالاتر نیز از شاخصههای این سری است که ارزش خرید بالاتری را ایجاد کرده است.
کراساورر
یک هاچبک را تصور کنید با ابعاد نزدیک به شاسی بلند و ارتفاعی بالاتر، این سادهترین توصیف از یک کراساورر است. کراساوررها طراحی مناسبی برای حرکت خارج از جاده ندارند و اصولا در بحث آفرود کم میآورند. با افزایش ارتفاع فرمان پذیری بهتری نسبت به هاچبک دارد و همچنین ورود و خروج از خودرو آسانتر انجام میشود. پیشرانه مناسب در کنار گیربکسهایی که بر پایه هاچبکها است، توانسته تجربه رانندگی لذت بخشی را برای سرنشینان به ارمغان بیاورد، در نهایت کراساورر انتخاب افرادی است که مصرف سوخت به صرفه را در کنار راندمان مناسب میخواهند.
شاسی بلند کوپه
کمی چاشنی اسپرت بودن یک شاسی بلند معمولی را به شاسی بلند کوپه بدل میکند. زاویه انحنای سقف و حالت آیرودینامیکیتر این سری نسبت به شاسی بلند باعث شده تا انتخابی جوان پسند باشد.
ارتفاع کلی خودرو کمی به نسبت شاسی بلندها کاهش داشته اما تجربه بهتری را به سرنشینان القا خواهد کرد. فضای سرنشینان و بار تفاوت چندانی ندارد اما در قسمت بار شاسی بلندهای کوپه ظرفیت کمتری دارند.
با توجه به طراحی جذاب این سری شرکتهای بزرگ نظیر BENZ و BMW از پیشتازان تولید هستند. اما باید توجه داشت بهای یک شاسی بلند کوپه اصولا از شاسی بلندهای معمولی بالاتر است. BMW X6 از نمونههای این سری است که جذابیت بصری بالایی را به نمایش میگذارد.
آفرودها
طراحی ظاهری این سری به نسبت دیگر سریها سادهتر و البته کمی خشنتر خواهد بود چرا که کاربرد 4*4 ها خارج از جاده و در مکانهایی است که دیگر خودروها توان حرکت ندارند.
برای افرادی که طبیعت گردی را دوست دارند یا خارج از شهر زندگی میکنند، آفرودرها بهترین گزینه در دسترس هستند. 4*4ها از پیشرانههای قوی بهره میبرند که تمام نیاز را در سربالاییها و سرپایینیها و مناطق دشوار برطرف میکنند. تنها نکته منفی یک آفرودر مصرف سوخت بالای این سری است که دلیل آن موتور حجیم و ابعاد بزرگ خودرو است.
به طور کلی راحتی چندانی در یک آفرودر وجود ندارد، اما فضای زیادی را در اختیار سرنشینان قرار میدهد و نیز توان حمل بار را نیز دارد. لندروور دیسکاوری از مشهورترین نمونههای یک آفرودر به یاد ماندنی و کارآمد است که در نسلهای مختلف تا به امروز تولید و عرضه شده است.
خودروی برقی
تغییر پیشرانه هر یک از سریها یاد شده میتواند یک خودروی برقی را به وجود آورد. مهمترین تفاوت این سری در این است که پیشرانه آن از طریق برق و انرژی الکتریکی تامین میشود.
آلودگی زیست محیطی نزدیک به صفر، صرفه اقتصادی و امکانات زیاد از مزیتهای بزرگ این سری است. به دلیل حذف سوخت فسیلی در چرخه تولید انرژی این خودروها، خریداران بی نیاز از خرید سوخت خواهند بود و تنها با شارژ خودور میتوانند از آن استفاده کنند.
به طور معمول تی خودروها از امکانات زیادی در کابین سرنشینان برخوردار هستند که جذابیت بیشتری به آنها میدهد.
خودروی هیبریدی
خودروهای هیبریدی دارای پیشرانهها ترکیبی هستند و هم از موتور الکتریکی و هم موتور درون سوز استفاده میکنند. این سری نیز آلودگی بسیاری کمتری به نسبت خودروهای تمام درون سوز دارد اما با توجه به فناوری به کار رفته در آنها از قیمت بالاتری برخوردار هستند و مخاطبانی خاص را به خود جلب میکنند.
تقریبا تمامی انواع خودروهای سبک که در حال تولید هستند را پیشتر بیان کردیم اما در مورد خودروهای سنگین دسته بندیهای از تنوع کمتری برخوردار هستند. خودروهای سنگین به طور کلی به دو دسته :
خودروهای ترابری
این سری از قدرت و ظرفیت بالای در جهت جابهجایی بارهای سنگین و سبک برخوردار است و نقش مهمی را در روند پیشرفت اقتصاد یک کشور دارند. شرکتهای ولوو و اسکانیا از پیشتازان تولید این خودروهای سنگین هستند که امنیت و کیفیت بالایی را به خریداران ارائه میدهند.
خودروهای کشنده
این سری از خودروهای سنگین با هدف تولید توان کششی بالا طراحی شدهاند، کارهای همچون بلند کردن بارهای سنگین و یا یدک کشی. گیربکس متفاوت این سری در کنار پیشرانه قدرتمند آن توانسته این خودروها را پرقدرت و انتخاب مناسبی برای کارهای سخت بدل سازد.
در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با اصطلاحات رایج در صنعت خودرو آشنا شوید.
اصطلاحات مخفف شده در صنعت خودرو
امکانات زیادی به مرور زمان و پیشرفت صنعت خودرو معرفی شدهاند که هر خودرو بنا به کلاس و نوع ساخت از بعضی از آنها بهره میبرد. اصطلاحاتی که در ادامه بیان خواهیم کرد شاید برای شما نا آشنا باشند، پس همراه ما باشید تا مفهوم کلی این سیستمها را بررسی کنیم
سیستم ترمز ضد قفل –ABS
این سیستم به کنترل خودرو در شرایط سخت کمک میکند به گونهایی که از لیز خوردن خودرو در سرعتهای بالا یا جادههای لغزنده جلوگیری میکند. این سیستم از قدیمی ترین سیستمها است و امروز در تمام خودورها به کار میرود.
هیدرولیک فرمان
فرمان هیدرولیک از امکاناتی است که در بهبود شرایط رانندگی بسیار موثر بوده است. این سیستم با استفاده از روغن توانسته تا دشواری پیچاندن فرمان در حالت ایستاده یا پیچهای تند را تا حد زیادی از بین ببرد. به گونهایی بیشتر انرژی توسط پمپ روغن و سیستم هیدورلیک تامین میشود تا راننده با سهولت بتواند فرمان را با سرعت بیشتر به چرخش در آورد.
ترمز دستی برقی – EPB
با عملکرد ترمز دستیهای مکانیکی آشنا هستیم. برای اولین بار شرکت BMW ترمز دستی برقی را بر روی محصولات خود پیاده کرد تا امنیت بالاتری را ارئه دهد، همچنین ترمز دستی برقی از نظر ظاهری بسیار کوچ کتر از ترم دستی مکانیکی بوده و کابین را برای سرنشینان جذابتر میسازد.
چهار چرخ متحرک – 4WD
این قابلیت به خودروها اجازه میدهد تا با چهار چرخ متحرک به حرکت در بیایند و از فرمان پذیری بالاتری برخوردار باشند. حرکت همزمان هر چهار چرخ میتواند در مواقعی که خودرو در مکان ناهموار گیر کرده باشد، موثر عمل کند و باعث خروج آسانتر شود چرا که اگر یک چرخ شروع به هرز گردی کند دیگر چرخها توان حرکت و خروج را دارند.
تمام چرخها متحرک – AWD
حالت پیشرفتهتر 4WD همان AWD است که به راننده این توانایی را میدهد که با کنترل روند انتقال نیرو بهترین کارایی را از خودرو داشته باشد. برای مثال در این سری میتوان تمام نیرو محرکه را به دیفرانسیل جلو یا عقب منتقل کرد. اصولا در هنگام حرکت این خودروها با دو دیفرانسیل شروع و پس از شتاب گیری به حالت تک دیفرانسیل باز میگردند.
برنامه جامع پایداری الکترونیکی – ESP
از به روزترین امکانات عرضه شده برنامه جامع پایداری الکترونیکی است که توان کاهش میزان تصادفات جادهایی و امکان رانندگی لذت بخشتری را فراهم میکند. مجموعهایی از سیستمهای کنترل خودرو تحت نظارت یک سیستم هوشمند کنترل کننده که برای شرایط مختلف برنامه ریزی شده است، این برنامه را عملی میکنند و در تمامی روند رانندگی دخیل هستند تا کنترل جامعی را به وجود آورند.
اصطلاحات خودروسازی به عنوان یک صنعت مادر را بشناسید
صنعت خودروسازی بی شک بزرگترین صنعت زنده و در جریان تمام کشورها است که تاثیر چشمگیر آن را میتوان در روند پیشرفت جوامع انسانی به وضوح دید. خودروها در انواع مختلف توانستند به مرور زمان بیشتر نیازهای بشری را در جهت جابهجایی برطرف کنند و همین موضوع سبب شد تا این صنعت از جمله صنایع مادر شناخته شود که تاثیر مستقیمی در اقتصاد و نحوهی پیشرفت یک کشور داشته باشد که در این مقاله به بررسی اصطلاحات مختلف مربوط به آن پرداختیم.