یکی از کاربردهای نوظهور فناوری در مدیریت ناوگان، سیستمهای خودکار موقعیب یابی وسیله نقلیه یا AVL است. این فناوری تشخیص لحظهای و آنلاین خودرو را با دادههای ماهوارهای مبتنی بر GPS ادغام کرده و امکان مکانیابی وسیله نقلیه شخصی یا عمومی را فراهم میکند. در تعریف جامعتر دیگر Automatic Vehicle Location یا AVL مجموعهای از سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری برای تشخیص موقعیت جغرافیایی وسیله نقلیه و انتقال این مختصات جغرافیایی به محل دیگر جهت استفاده در یک سامانه کاربردی دیگر است. تعیین این موقعیت مکانی عموما توسط یک گیرنده ماهوارهای GPS انجام میگیرد.
با استفاده از فناوری AVL میتوان ناوگان خودروها یامدادی و خدماتی در سطح شهر، تاکسی سرویسها، آژانسهای مسافرتی درون شهری و برون شهری، خودروهای حمل و نقل عمومی و اتوبوسها را کنترل و به نحو موثری نظارت کرد.
عملکرد اصلی AVL در مدیریت ناوگان
ردیابی خودرو رایجترین عملکرد سیستم AVL است که عموما از طریق یک سیستم مبتنی بر GPS و یا یک سیستم سلولار انجام میشود. با استفاده از GPS میتوان موقعیت مکانی وسیله نقلیه، سرعت و جهت آنرا از طریق سیستم ناوبری ماهوارهای یا زمینی ردیابی کرد؛ موضوعی که بخصوص در مواقع مدیریت بحران و برای خودروهای امدادی اهمیت بسیار بالایی دارد.
با ادغام فناوری AVL با این سیستمها میتوان مکان وسیله نقلیه را بلافاصله از روی نقشه مشاهده کرد. بدین ترتیب امکان پاسخگویی سریع به حوادث و اتفاقات جاری در لحظه فراهم میشود. از طرفی میتوان مسیر پیموده شده توسط خودرو را ردیابی نمود و مشخص کرد که آیا در مسیر بعدی حرکت آن نیاز به تغییر وجود دارد یا خیر. از سوی دیگر از این طریق با هماهنگی مرکز کنترل قابلیت بهینهسازی زمان رانندگی و استراحت هم وجود خواهد داشت.
نظارت بهینه بر سلامت خودرو با استفاده از AVL
فناوری AVL نقش مهمی در هم افزایی مسیرهای مختلف ایفا میکند. این کار از طریق بهینهسازی مسیرها بر اساس الگوریتمهایی که بر روی سرورهای مرکزی متمرکز اجرا میشوند، امکان پذیر است. با استفاده از فناوری سلولار و GPS مزیت ویژهای در خصوص خواندن دادههای OBD(تشخیص عیوب از راه دور) و ارسال آن به سرور مرکزی جهت تعیین سلامت خودرو و ارائه هشدار لازم بر اساس تجزیه و تحلیل موقعیت فراهم میشود.
برنامهریزی موثر اعزام به ماموریت با استفاده از AVL
سیستمهای AVL همچنین میتوانند منطقه ارائه خدمت خودرو را بر اساس یک برنامه از پیش تعیین شده قبلی تایید کرده و بدین شکل وظایف مدیر ناوگان برای نظارت را تسهیل و مقابله با مشکلاتی نظیر تاخیرهای نابهنگام به دلیل ترافیک و یا خرابی خودرو را آسان میسازد. از طریق AVL میتوان زمان اعزام به ماموریت را بر اساس شرایط متغیر موجود به نحو موثری با دقت بالا پیش بینی کرد.
فناوریهای مورد استفاده در سیستمهای مدیریت ناوگان بر پایه AVL
متداولترین فناوریهایی که در سیستمهای مدیریت ناوگان بر پایه کاربرد AVL استفاده میشود، در دستههای زیر تقسیم بندی میشوند:
1. لوپهای تشخیصی
این تجهیزات بر اساس موقعیت جاده به منظور برقراری ارتباط با تگهای فرستنده موجود بر وسایل نقلیه عبوری استفاده میشوند. این لوپها حاوی اطلاعات ثبت شده از فرستنده هستند که به یک واحد متمرکز محلی نزدیک یا مرکز کنترل منتقل میشوند.
2. سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS)
این سیستم میتواند سیگنال ماهوارههای مختلف را که برای محاسبه موقعیت مکانی وسیله نقلیه نیاز است از طریق یک دریافت کننده امواج رادیویی بخواند. در موقعیتهای خاص که GPS کار نمیکند، میتوان موقعیت وسیله نقلیه را با استفاده از سیگنال یک ژیروسکوپ تعیین کرد.
3. GPS تفاضلی (DGPS: Differential GPS)
یک سیستم اندازهگیری که فعالیت اصلی آن تصحیح فضاهای ناوبری به منظور ارائه دقیق مختصات جغرافیایی و بهبود موقعیت مکانی است. دلیل اصلی استفاده از این فناوری کاهش خطاهای GPS در یک ایستگاه ثابت گیرنده از طریق موقعیت پیشینی است که قبلا در آن قرار داشته است. در این حالت DGPS موقعیت را از قبل تشخیص میدهد و در نتیجه خطای ناشی از GPS را کاهش میدهد. این موضوع بدین شکل اتفاق میافتد که ایستگاه گیرنده یک سیگنال رادیویی به کلیه گیرندههای مبتنی بر DGPS در منطقه ارسال میکند و اطلاعات سیگنال را در آن محل تصحیح میکند. به همین دلیل است که اطلاعات گیرندههای بر پایه DGPS دقیقتر از انواع مبتنی بر GPS میباشد.
4. سیستمهای مرکزی
کلیه دادههای ارسالی و دریافتی از چند سنسور یا سیستمهای مختلف توسط این سیستم متمرکز کنترل میشوند.
5. ماژولهای نظارتی بر پایه زمان واقعی
کلیه عملکردهایی که تاثیرگذاری در زمان واقعی بر مدیریت ناوگان و اطلاعات ورودی به سیستم مرکزی دارند در ماژول نظارتی قرار میگیرند. این موضوعات برای اپراتور یک وضعیت آسان برای خواندن دادهها و یا تصویری از وضعیت واقعی ارائه خدمت را فراهم میسازند.
6. ماژول برنامهریزی خدمات
این ماژول برای ورود دادههای برنامهریزی شده و سرویسهای خدماتی ناوگان که نیاز به تدوین برنامهای مشخص از قبل دارند مورد نیاز است. البته از سوابق عملیاتی هم میتوان برای برنامهریزی آتی خدمات خاص وسیله نقلیه به عنوان مثال برنامه تعمیر و نگهداری خودرو استفاده کرد.
AVL چه مزایایی برای مدیریت ناوگان دارد؟
اگر موارد اشاره شده در فوق را جمعبندی کنیم میتوان به خلاصه زیر از مزایای AVL در مدیریت ناوگان اشاره کرد:
- افزایش عملکرد عملیاتی
- کاهش هزینه خدمات در حال انجام
- بهبود استفاده از وسایل نقلیه ناوگان
- ارائه خدمات منظم و قابل اعتماد
- کاهش هزینه مدیریت سوخت
- کاهش هزینه تعمیر و نگهداری خودرو از طریق استفاده بهینه زمان انتظار و تخمین دقیق زمان سفر
فناوری AVL قابل تامل و نیازمند توجه جهت کاربری در ناوگان
مزایای AVL در مدیریت ناوگان در حدی است که کمتر مدیر ناوگانی میتواند استفاده از آن را در ناوگان خود به فراموشی سپارد. در حقیقت با استفاده از سیستم خودکار موقعیت یابی وسیله نقلیه میتوان مدیریت یکپارچهای بر ناوگان داشت و نظارتی هوشمند بر عملکرد خودروهای زیر مجموعه خود داشت. آمار نشان میدهد که استفاده از AVL در مدیریت ناوگان تا 50 درصد هزینههای جاری ناوگان را کاهش میدهد. ضمن اینکه بدین شکل میتوان امنیت و اعتماد در سیستمهای حمل و نقل درون شهری و برون شهری را افزایش داد.
اگر بدنبال نیازمندیهای فنی این سیستم جهت پیادهسازی برای ناوگان خود هستید کافیست اشاره کنیم که AVL به صورت وب بیس و قابل ارائه بر بستر اینترنت و اینترانت است به نحوی که از طریق کامپیوتر و موبایل به راحتی قابل دسترس میباشد. در صورت تصمیم برای پیادهسازی این سیستم حتما نظرات کارشناسان شرکت ارائه دهنده را جویا شوید.