خودروهای برقی اولین بار در دهه ۱۸۰۰ میلادی اختراع شدند، اما قرنها طول کشید تا تبدیل به وسیله حمل و نقلی محبوب شوند. در اوایل سال ۲۰۰۰ میلاددی با تولید انبوه و عرضه جهانی خودروهای هیبریدی «پریوس» و «هوندا»، محبوبیت آنها افزایش یافت. امروزه تاکسیهای برقی و هیبریدی بسیاری در شهرهای مختلف جهان مورد استفاده قرار میگیرند و شرکتهای خدمات حمل و نقل مانند «اوبر» سالهاست که از خودروهای برقی در ناوگان خود استفاده میکنند.
با این حال روند پذیرش این خودروهای جدید به نسبت کند است. اما تغییرات جهانی آب و هوایی و افزایش انتشار گازهای گلخانهای در جهان روند استفاده از آنها را در شهرهای بزرگ شدت بخشیده است. با توجه به نرخ بالای استفاده از تاکسیها و سهم قابل توجه آنها در انتشار گازهای آلاینده، بکارگیری تاکسیهای برقی فرصتی ایدهآل برای حل این دسته از معضلات شهری است. اما در کنار این مزایا میتوان به موارد دیگری اشاره کرد که کاربرد تاکسیهای برقی در ناوگان تاکسیرانی را بیش از پیش ضروری میسازد. در این مطلب به ۴ مزیت عمده این وسائل نقلیه نوین میپردازیم.
۱.بهبود کیفیت هوا
یکی از مهمترین و در اولویتترین مزیتهای تاکسی برقی آلایندگی صفر آنها است. تاکسیهای معمولی که سوخت آنها بنزین یا گاز است، منبع اصلی آلودگی هوا در شهرها به حساب میآیند. طبق آمار آلودگی هوا عامل حدود هفت میلیون مرگ در جهان است که این موضوع ارتباط نزدیکی با تغییرات آب و هوایی و کاهش اکوسیستم طبیعی موجود دارد. تغییر خودروهای احتراق داخلی به انواع برقی در ناوگان تاکسیرانی این میزان انتشار آلاینده را به حد قابل ملاحظهای کاهش میدهد. در نتیجه آن کیفیت هوا بهتر شده و سلامت عمومی جامعه هم در سطح مناسبتری قرار خواهد گرفت.
۲. کاهش آلودگی صوتی
خودروهای الکتریکی سر و صدای کمتری از سایر انواع با سوخت فسیلی دارند. این کاهش آلودگی صوتی در مناطق پر جمعیت شهری که حمل و نقل با تاکسی بیشتر از مناطق دیگر است، منجر به فراهم کردن محیطی آرامتر، کارآمدتر و دلپذیرتر برای افراد میشود. آلودگی صوتی ارتباط مستقیمی با اختلالات خواب، فشار خون بالا و کاهش شنوایی دارد. در حقیقت دنیای اطراف همه ما آنقدر با انواع سر و صداهای آزاردهنده پر شده است که استفاده از راهکارهای این چنینی بهبود روان جامعه و در نتیجه خانوادهای سالمتر را به دنبال خواهد داشت. این کاهش آلودگی صوتی تاثیر مثبت اول خود را بر رانندگان خواهد داشت و آنها با آرامش خاطر بیشتری رانندگی خواهند کرد.
۳. هزینههای عملیاتی کمتر
هر چند ممکن است هزینه اولیه سرمایهگذاری برای خرید خودروهای برقی بیشتر از انواع معمول باشد، با این حال در درازمدت میتوان انتظار صرفهجویی بسیاری از آنها را داشت. استفاده از تاکسیهای برقی به دلیل هزینههای کمتر انرژی وکاهش نیاز به تعمیر و نگهداری در درزامدت باعث کاهش هزینههای جاری رانندگان خواهد شد. زیرا تاکسیهای معمولی به نسبت انواع برقی قطعات متحرک بیشتری برای رسیدگی منظم دارند که هر لحظه بهدلیل فرسودگی آنها باید انتظار خرابی و اختصاص هزینه برای تعمیر آنها را کشید. ضمن اینکه نوسانات قیمت بنزین و گاز در طول سال، یکی از بیشترین منابع هزینه برای تاکسیداران به حساب میآید. مطالعه انجام شده در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که هزینههای جاری خودروهای برقی ۶۰ درصد کمتر از وسائل نقلیه با موتورهای احتراق داخلی است.
۴. عملکرد و کارآیی بالاتر موتور
تولید گرما در اثر اصطکاک قطعات موجود در موتور خودرو، به طور معمول ۶۰ درصد کاهش راندمان موتور در خودروهای احتراق داخلی را در بر میگیرد. اما خودروهای الکتریکی از این نظر مشکلی ندارند و ساختار موتورهای آنها بهگونهای طراحی شده است که از نظر کارآیی در سطحی بالا عمل میکنند. از طرفی خودروهای برقی دارای ترمزهای احیا کنندهای هستند که با جذب انرژی حاصل از ترمزگیری، آنرا به نیرویی برای شارژ باتری تبدیل میکند و عملکرد مطلوبتری به نسبت ترمزهای خودروهای معمولی دارد.
تاکسیهای برقی، آیندهای که نباید منتظر آن شد
تاکسیهای برقی و دوستدار محیط زیست، آینده ناوگان تاکسیرانی به حساب میآیند. پیشرفتهای انجام شده در حوزه استفاده راحتتر از این خودروها، انتظار میرود عملکرد و مقرون به صرفهتر بودن آنها برای استفاده گسترده را افزایش دهد. نتیجه این امر در چشمانداز دیده شده برای این حوزه در جهان و ادغام در تاکسی های خودران (بدون راننده) نویدبخش تحولاتی بسیار در ناوگان تاکسیرانی خواهد بود. با ایجاد زیر ساختهای مناسب این نوع خودروها میتوانند در کنار مزایای خود، راحتی بیشتری برای مسافران را نیز رقم بزنند. در حقیقت حرکت به این سمت، آیندهای است که نباید منتظر آمدنش شد و باید از همین امروز به فکر توسعه آن بود.
مراجع: