بر اساس پیشبینیهای تحلیلگران Fortune Business Insight انتظار می رود تا سال ۲۰۳۲ میلادی ارزش بازار نرمافزار مدیریت ناوگان به ۱۱۶ میلیارد دلار برسد. ظهور روندهای جدید فناوری در این صنعت همراه با تاثیر آنها در کاهش هزینههای ناوگان و افزایش رقابتپذیری عامل اصلی این افزایش ارزش فوقالعادهاست. این روندهای جدید که در جهان رشد شتابان خود را آغاز کرده است، با تمرکز بر افزایش اتوماسیون فرایندها، دیجیتالی شدن و هوشمندسازی، عملیات حمل و نقل را هدف قرار داده است. مهمترین حوزههای تمرکزی به شرح زیر هستند:
۱.هوش مصنوعی و تحلیلهای پیشبینی کننده: هر چند این ابزار تا تطابق کامل با نیاز ناوگانهای حمل و نقل فاصله دارد، اما انتظار میرود با ادغام هوش مصنوعی و حسگرهای پیشرفته، تا انتهای سال ۲۰۲۵ تغییرات عمدهای را در این صنعت ایجاد کند.
۲. تلماتیک پیشرفته و قابلیت تجزیه و تحلیل دادهها: ظهور سنسورهای هوشمند در کنار تلماتیک، دادههای در لحظه را در اختیار ناوگان قرار میدهد. این موضوع چیزی فراتر از صرفهجویی مصرف سوخت و جریمه سرعت غیر مجاز رانندگان است که در گذشته با استفاده از تلماتیک انجام میشد.
۳. اینترنت اشیا (IOT): با استفاده از ابزارهای مربوط با اینترنت اشیا، سیستمهای هوشمند مدرن تقریبا در تمامی اجزای وسیله نقلیه قابل نصب خواهند بود. انتقال بلادرنگ و لحظهای دادهها به همراه تحلیلهای پیشبینیکننده اجزای اصلی این زنجیره خواهند بود.
۴. شبیهسازی دیجیتال عملیات: پیادهسازی دیجیتال عملیات بارگیری و تخلیه، الگوهای قابل اجرای در حین فرایند حمل و نقل و شبیهسازی مجازی پیشرفته کل ناوگان در سالهای آینده به واقعیت تبدیل میشود.
۵. اتوماسیون عملیات: سیستمهای ناوبری ادغام شده با هوش مصنوعی در آینده نزدیک دنیای لجستیک را متحول خواهند کرد. بهعنوان مثال رباتها نه تنها در بارگیری محموله بازوی مهم اجرایی هستند، بلکه خرابی وسیله را تشخیص داده و آنرا تعمیر میکنند.
۶. پایداری و محیط زیست: در آینده حمل و نقل جهانی، توجه به کاهش آلودگی محیط زیست و استفاده از سوختهای مبتنی بر انرژی تجدیدپذیر، خودروهای برقی به یک ضرورت تبدیل میشوند.
۷. نرمافزارهای مدیریت ناوگان مبتنی بر هوش مصنوعی: پلتفرمهای دیجیتال ادغام شده با هوش مصنوعی یکی از استراتژیهای اصلی شرکتهای حمل و نقل خواهند بود.
۸. سیستمهای پیشرفته کمک راننده: رانندگان خودکار،سیستمهای نظارت بر وضعیت سلامت راننده و ناوبری تنها بخشی از فناوریهای و ابزارهای آینده برای حفظ ایمنی وسیله نقلیه و رانندگان در آینده است.
۹. بلاک چین: با استفاده از فناوری بلاک چین، رویههای مالی، صورتحسابها و مبالغ پرداختی بهطور شفاف و در امنیت کامل از طریق قراردادهای هوشمند مدیریت خواهند شد. ذخیرهسازی دادهها در فضای ابری نیز یکی از ضرورتهای آینده عملیات حمل و نقل است.
آموزش مبتنی بر واقعیت مجازی و افزوده: استفاده از فناوریهای VR/AR برای آموزش پرسنل یکی از ارکان اصلی فعالیت افزایش مهارت در آینده است. این موضوع علاوه بر آموزش رانندگان، سطح استرس و مهارت آنها در موقعیتهای بحرانی را نیز ارزیابی میکند.
هر یک از این روندها، چراغهایی هستند که در برنامهریزیهای آینده شرکتها و سازمانهای مرتبط با حوزه حمل و نقل در دستور کار قرار گیرد. زیرا در قوانین کسب و کار و مباحث اقتصادی افرادی برنده خواهند بود که خود را با این روندهای نوین تطابق دهند.
مرجع