1. خانه
  2. وبلاگ
  3. مقالات مدیریت ناوگان
  4. فناوری خودروی متصل و نقش آن در مدیریت ناوگان حمل و نقل
خودروی متصل

فناوری خودروی متصل و نقش آن در مدیریت ناوگان حمل و نقل

بدون دیدگاه
5/5 - (3 امتیاز)
زمان مطالعه : 5 دقیقه

پیشرفت فناوری در دنیای حمل و نقل هر روزه منجر به ارائه راهکارهای نوین در جهت رفع چالش‌های موجود شده است. چالشی که با افزایش روز افزون جمعیت در شهرها، بحث عبور و مرور، مسایل و مشکلات ناوگان حمل و نقل را به عنوان یکی از مهم‌ترین حوزه‌ها برای چاره اندیشی تبدیل کرده است. یکی از  آنها فناوری خودروی متصل یا connected car هستند که طبق تعریف به وسائط نقلیه خودرویی گفته می‌شود که با استفاده از یک شبکه ارتباطی با سایر وسائط نقلیه، دستگاه‌ها یا زیر ساخت‌ها متصل باشند. دستگاه‌ها و زیر ساخت‌ها می‌توانند تلفن همراه، لپ تاپ داخل  وسیله نقلیه و یا شبکه زیر ساخت شهری، چراغ‌های ترافیکی، دستگاه اخذ عوارض باشد.

بعد از این مقدمه اگر به شما بگویند که فناوری خودروهای متصل می‌توانند باعث کاهش 97 درصدی سرعت خودروها، کاهش 7 درصدی مصرف سوخت و کاهش 47 درصدی تصادفات شوند، لازم می‌شود که کمی دقیق‌تر به  نحوه کارکرد، مزایا و کاربردهای این فناوری بپردازیم. پس چرا و چگونه فناوری خودروهای متصل به کمک مدیریت حمل و نقل و ناوگان آمده است.

خودروهای متصل چگونه کار می‌کنند؟

نحوه عملکرد خودروهای متصل

در وسایل نقلیه متصل (اتومبیل، کامیون، اتوبوس، قطار) با اتصال به یک شبکه، ارتباطی دو طرفه بین آنها و سایر وسایل نقلیه یا تلفن همراه و زیر ساخت‌ها برقرار می‌شود. به عنوان مثال در ترافیک شهری و ایمنی تقاطع‌ها، در اثر این ارتباطات خودروی مجهز به این فناوری امکان برقراری ارتباط مداوم با مقصد، مبدا و دریافت اطلاعات لحظه‌ای که منجر به پاسخ خودکار می‌شوند را خواهد داشت.

اگر بخواهیم از دید دیگری به این موضوع نگاه کنیم؛ در این حالت وسائل نقلیه بصورت مداوم اطلاعات مهم حرکتی در طول مسیر و اطلاعات ایمنی سفر را با سایر وسایل نقلیه و یا تجهیزات جانبی دیگر به اشتراک می‌گذارند. این خودروها با استفاده از ارتباطات بی سیم همچنین می‌توانند به سیگنال‌های ترافیکی راهنمایی و رانندگی، باجه دریافت عوارض و انواع زیر ساخت‌های ترافیکی نیز متصل شده و تبادل اطلاعات کنند. این نوع ارتباط طیف وسیعی از تاثیرات را بدنبال دارد که در اینجا به تاثیر این فناوری بر مدیریت ناوگان حمل و نقل می‌پردازیم.

تاثیر فناوری خودروهای متصل بر مدیریت بهینه ناوگان حمل و نقل

با استفاده از مجموعه‌ای از فناوری‌ها نظیر اینترنت اشیا، هوش مصنوعی، ابرداده‌ها و آنالیزهای پیش بینی، فناوری خودروهای متصل این توان را دارند که مدیریت ناوگان را متحول سازند. در اینجا ما 5 تاثیر عمده را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

1. ارتقای بهره‌وری ناوگان حمل و نقل

خودورها و وسایل نقلیه متصل، داده‌ها و اطلاعات را از طریق سنسورهای تعبیه شده بر بستر اینترنت به مدیریت ناوگان منتقل می‌کنند. این اطلاعات به مدیر ناوگان امکان شناسایی و مانیتور کردن موقعیت‌هایی که بهره‌وری وسیله نقلیه قابل بهبود است را فراهم می‌سازد. بعنوان مثال اغلب رانندگان به این موضوع واقف هستند که عملکرد موتور و فشار باد تایر وسیله نقلیه، بر روی بهره‌وری سوخت خودرو تاثیر دارد. فناوری خودروهای متصل این امکان را فراهم می‌آورد تا مدیر ناوگان پارامترهای عملکردی هر خودرو در ناوگان خود را کنترل کند.

بیشتر بخوانید : مدیریت ناوگان چیست؟

همچنین این امکان فراهم است تا اطلاعات پویا و لحظه‌ای در مورد عملکرد خودرو که مرتبط با رفتار راننده است در اختیار مدیر ناوگان قرار گیرد. اطلاعاتی نظیر جزییات شتاب، کاهش یا افزایش سرعت، زمان عدم کارکرد خودرو، سرعت موتور نیز از طریق فناوری خودروهای متصل به مدیر ناوگان قابل به اشتراک گذاری هستند. در این حالت مدیریت با مشاهده صعود و یا نزول‌های مشاهده شده در خصوص عملکرد بهره‌وری سوخت هر خودرو می‌تواند عوامل مرتبط به افزایش یا کاهش بهره‌وری خودرو مرتبط با ماهیت مکانیکی یا مسائل انسانی را برطرف و اصلاح کند.

2. ارتقای ایمنی ناوگان حمل و نقل

ارتقا سطح ایمنی خودرهای متصل ناوگان حمل و نقل

استفاده از فناوری خودروهای مستقل تاثیر مستقیم در افزایش ایمنی خودرو دارد. بسیاری از عوامل نظیر توقف‌های ناگهانی، استارت‌های ناگهانی، سرعت غیر مجاز و حتی مسائل مربوط به تعمیر و نگهداری وسایل نقلیه بر ایمنی ناوگان خودرو موثر است. مدیر ناوگان از طریق این فناوری می‌تواند پارامترهای عملکردی و عملیاتی را جستجو کرده و بدنبال بهبود و انجام اقدامات اصلاحی در آن جهت برآید.

فناوری خودروهای متصل همچنین امکان نظارت از راه دور بر عملکرد خودرو را فراهم کرده و علاوه بر آن مونیتور کردن شرایط فیزیکی رانندگان نظیر حواس پرتی راننده، خواب آلودگی، ضربان قلب، قند خون  را امکان پذیر می‌سازد. کنترل این موارد تا حد زیادی موجب کاهش تصادفات، کاهش پرداخت‌های بیمه‌ای مربوط به آن می‌شود.

بیشتر بخوانید : 15 دلیل افزایش مصرف سوخت خودرو

3. کاهش زمان خرابی خودرو

همانطور که گفته شد، فناوری خودروهای متصل اجازه می‌دهد تا عملکرد موتور و فشار تایر توسط مدیر ناوگان برای کنترل هزینه سوخت خودرو کنترل شود. موارد مشابهی نظیر اندازه‌گیری مسائل هیدرولیکی خودرو و اطلاعات دریافتی از سنسورهای موجود می‌تواند به شناسایی موضوعات و مشکلات مربوط به تعمیر و نگهداری خودرو پیش از اینکه خودرو از کار بیفتد بپردازد. در این فناوری پیش از خرابی خودرو، مشکلات شناسایی شده و قبل از تبدیل شدن آن به موضوعی پر هزینه، بطور خودکار تعمیرات برنامه‌ریزی می‌شوند.

بیشتر بخوانید : مدیریت نگهداری و تعمیرات چیست؟

4. فناوری خودروهای متصل و پلتفرم‌های مبتنی بر تلفن‌های همراه هوشمند

استفاده از پورت‌های تشخیصی OBD و همراهی تلفن‌های هوشمند با استفاده از بسترهای ارتباطی وای فای یا بلوتو این امکان را برای مدیر ناوگان فراهم می‌آورد تا بصورت واقعی و لحظه‌ای به داده‌های خودرو دسترسی داشته باشد. کاربرد دیگری از فناوری خودروهای متصل که در آن خودرو به تلفن همراه راننده متصل می‌شود. بدین طریق می‌توان اطلاعات تشخیصی مانند سرویس‌های مورد نیاز خودرو، نیاز به تعویض روغن و یا در صورت سرقت، مکان و موقعیت خودرو را از طریق تلفن همراه به اشتراک گذارد. در حقیقت محبوبت روزافزون سیستم‌های تلفن همراه هوشمند فرصت مناسبی را فراهم آورده است تا بتوان با توجه به قدرت، قابلیت بروزرسانی، هزینه پایین و سادگی این وسایل، امکانات مناسبی برای کنترل و نظارت بر ناوگان حمل و نقل فراهم نمود.

5. ناوگان‌های خودران، آینده‌ای تاثیرپذیر از فناوری متصل خودرو

اگر خودروهای تسلا و پیشرفت فناوری در توسعه خودروهای خودران نبود، شاید تصویر یک ناوگان خودران کمی سخت بنظر می‌رسید. اما از سال 2019 که شرکت اوبر با توسعه دوازده تاکسی خودران در ناوگان حمل و نقل خود و همچنین همکاری نزدیک با شرکت ولوو در جهت توسعه کامیون‌های خودران پای در این مسیر گذارده است، دیگر آینده خودروهای خودران در ناوگان حمل و نقل را نمی‌توان یک تصویر بلکه یک واقعیت باید در نظر گرفت. آینده‌ای که چشم‌انداز حذف رانندگان، حذف تصادفات، حذف حقوق و مزایای راننده را در پی خواهد داشت. پیشرفتی که تنها با استفاده از فناوری خودروهای متصل امکان پذیر است.

فناوری خودروی متصل و بازاری غیر قابل چشم‌پوشی

توسعه فناوری خودروهای متصل در سیستم‌های مدیریت ناوگان امری اجتناب ناپذیر است که بدون شک در آینده ادامه خواهد یافت. اما هر شرکت نرم‌افزاری ارایه دهنده این خدمات  برای ورود به این بازار رقابتی نیازمند یک مجموعه مهارت‌های منحصر به فرد است. مهارت‌هایی که ارایه خدمات نوآورانه به مشتریان را تسهیل می‌سازد. در این ارتباط شرکت پیشگامان آسیا بعنوان یکی از شرکت‌های پیشرو در این بازار رو به گسترش با خدمات و برنامه‌های خاص تعریف شده برای هر سازمان و مدیریت ناوگان حمل و نقل آماده است تا شما را در این راه همراهی کند. کافیست با ما در تماس باشید.

در بحث‌‌ پیرامون این مطلب شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست