زمان مطالعه : 5 دقیقه

یکی از چالش های مدیران ناوگان در دست نداشتن داده‌های لحظه‌ای مربوط به عملکرد وسیله نقلیه، رانندگان و مکان آن‌ها حین انجام عملیات است. بدون داشتن این اطلاعات تصمیم‌گیری‌های سریع و آگاهانه به‌خصوص هنگام وقوع حوادث اضطراری تقریبا غیر ممکن است. مواردی مانند عدم اطمینان از فعالیت راننده حین حمل کالا مطابق مسیر برنامه‌ریزی شده یا مشکلات بوجود آمده برای وسیله نقلیه همگی ضمن آسیب به بهره‌وری کل ناوگان، مشتریان و کارفرماها را ناامید می‌کند. در بسیاری موارد مدیران ناوگان برای دسترسی به اطلاعات دقیق و بروز با چالش روبرو هستند. اما پیشرفت فناوری‌های مدیریتی باعث شده است که نظارت در لحظه برای مدیران با هدف تصمیم‌گیری‌های سریع و ذخیره زمان و منابع مالی بسیار آسان شود. در این مطلب به  بررسی چهار سیستم و فناوری موثر برای نظارت بر عملکرد و بهره‌وری ناوگان‌های حمل و نقل می‌پردازیم.

چرا نظارت لحظه‌ای ناوگان اهمیت دارد؟

تصور اینکه در هر لحظه بتوان مکان وسیله نقلیه و عملکرد آن را نظارت کرد یا از رفتار رانندگان مطلع شد، فعالیت‌های مدیران ناوگان را ساده می‌کند. شناسایی مشکلات قبل از وقوع، جلوگیری از تاخیر در تحویل کالا و اطمینان از حرکت وسیله نقلیه در مسیر بهینه مواردی هستند که تاثیر مستقیم در برنامه‌ریزی‌های مدیریتی دارند. علاوه بر این نظارت ناوگان در لحظه و زمان واقعی مزیت های زیر را به‌دنبال دارد:

کاهش هزینه‌ها

با نظارت بر عملکرد لحظه‌ای راننده، زمان‌هایی که او بیش از حد طولانی وسیله نقلیه را در توقف نگاه داشته است یا مسیری طولانی‌تر را طی می‌کند، کاملا قابل شناسایی هستند. در نتیجه مدیر ناوگان می‌تواند با شناسایی به موقع این وقفه‌ها، مسیر حرکت را بهینه کند یا به راننده اعلان لازم برای اصلاح فعالیت را بدهد. همه این موارد با کاهش مصرف سوخت نقش مهمی در کم کردن هزینه‌های ناوگان دارند.

 افزایش بهره‌وری

در دست داشتن داده‌های لحظه‌ای از وسیله نقلیه به مدیر ناوگان این امکان را می‌دهد تا رانندگان و وسایل نقلیه دارای عملکرد پایین را شناسایی کنند. بنابراین ناکارآمدی‌ها به سرعت قابل شناسایی و اصلاح خواهد بود.

افزایش ایمنی

نظارت بر رفتار راننده حین حرکت و شناسایی فعالیت‌های پر ریسک مانند سرعت زیاد، ترمز شدید، رانندگی نا ایمن همگی به مدیر ناوگان کمک می‌کند تا خطر تصادفات را کاهش دهند. به این شکل ایمنی ناوگان افزایش پیدا خواهد کرد.

اما برای دسترسی به این اهداف چهار روش موثر بر پایه فناوری‌های پیشرفته در حال حاضر در ناوگان‌های مدرن امروزی پیاده می‌شود. هر یک از این فناوری‌ها به اتخاذ تصمیمات بهتر و آگاهانه‌تر توسط مدیر ناوگان کمک می‌کنند.

۱.نصب سیستم ردیاب GPS برای نظارت لحظه‌ای

اولین و ضروری‌ترین ابزار برای نظارت عملکرد ناوگان سیستم ردیابی GPS است. این سیستم امکان دسترسی فوری به مکان وسیله نقلیه را می‌دهد. بنابراین مدیر ناوگان نیازی به بروزرسانی‌های دستی یا حدس و گمان در هر لحظه ندارد. ردیابی GPS به‌صورت خاص در موارد زیر کمک‌کننده است:

  • نظارت بر مکان خودرو: این قابلیت باعث مدیریت بهتر مسیرهای وسیله نقلیه می‌شود. به‌عنوان مثال اگر ترافیک، تصادف یا ساخت و ساز جاده در مسیر وجود داشته باشد، می‌توان با تغییر جهت حرکت وسیله نقلیه از تاخیر جلوگیری کرد.
  • بهینه‌سازی مسیر: با در اختیار داشتن داده‌های لحظه‌ای حرکت می‌توان از حرکت راننده در بهینه‌ترین مسیرها اطلاع پیدا کرد. این موضوع علاوه بر صرفه‌جویی در زمان، هزینه سوخت را نیز کاهش می‌دهد.
  • عدم تاخیر در زمان تحویل کالا: مشتریان انتظار دارند کالای خود را به موقع تحویل بگیرند. با استفاده از ردیابی GPS امکان نظارت در زمان واقعی، بررسی پایبندی راننده به تعهدات و جلوگیری از تاخیر وجود دارد. مدیر ناوگان می‌تواند در زمان خود هر نوع مشکل یا چالش احتمالی را بررسی کرده و تصمیم‌های سریعی در این خصوص بگیرند.

پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: ردیابی مبتنی بر GPS و مدیریت حمل و نقل  ناوگان

۲. استفاده از سیستم‌های تلماتیک برای ردیابی عملکرد خودرو و رانندگان

در کنار ردیاب‌های GPS استفاده از تلماتیک دیدگاهی کامل در مورد عملکرد وسیله نقلیه و نحوه رفتار رانندگان در مسیر را می‌دهد. سیستم‌های تلماتیک قادر هستند داده‌های کاملی از مصرف سوخت، سلامت موتور، سرعت زیاد، ترمز شدید و رفتارهای پر خطر راننده را ارائه کنند. موارد زیر مهم‌ترین تاثیر استفاده از سیستم‌های تلماتیک است:

  • کنترل رفتار راننده: از طریق سیستم‌های تلماتیک می‌توان به رفتارهای پر ریسک راننده در لحظه و زمان واقعی پی برد. این موضوع به مدیر ناوگان امکان جلوگیری از رفتارهای نا ایمن قبل از بروز تصادف یا جریمه را می‌دهد.
  • ردیابی مصرف سوخت: مصرف بیش از اندازه سوخت در وسیله نقلیه نشانه‌ای از مشکلات موتور یا عادت‌های ناکارآمد رانندگی است. تشخیص زود هنگام این موارد توسط سیستم‌های تلماتیک با ارائه دیدگاهی درست در مورد میزان مصرف سوخت در دراز مدت باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود.
  • بهبود زمان‌بندی تعمیر و نگهداری: با در اختیار قرار داشتن داده‌های لحظه‌ای در مورد عملکرد خودرو می‌توان برنامه‌ریزی مناسبی برای تعمیر و نگهداری وسیله نقلیه داشت. سیستم های تلماتیک با جمع‌آوری این اطلاعات مشکلات پیش‌بینی نشده را کاهش داده و عملیات حمل کالا را پیوسته و مداوم می کنند.

۳. استفاده از سیستم‌های اعلان و هشدار خودکار

سیستم‌های مانیتورینگ و نظارتی مدیریت ناوگان دارای ویژگی اعلان و هشدار در لحظه هستند. به‌عنوان مثال سرعت غیر مجاز، تاریخ سر رسید تعمیر و نگهداری وسیله یا عبور خودرو از محدود مجاز را به اطلاع مدیر ناوگان می‌رساند. موارد زیر دلایلی است که وجود این سیستم‌ها را ضروری می‌کند:

  • پاسخ‌گویی سریع به مشکلات: در صورت خرابی وسیله نقلیه یا انحراف راننده از مسیر برنامه‌ریزی شده، هشدار لازم در این خصوص به اطلاع مدیر می‌رسد. بنابراین امکان رسیدگی سریع به آن پیش از بروز حادثه‌ای وخیم‌تر وجود دارد.
  • پاسخ‌گو کردن راننده نسبت به مشکل: اگر راننده‌ای رفتار پر خطری دارد، هشدارهای دریافتی به مدیر ناوگان این امکان را فراهم می‌کند که با اطلاع موضوع به راننده وی را در جهت اصلاح رفتار خود هدایت کند. در نتیجه ایمنی ناوگان هم افزایش خواهد یافت.
  • کاهش زمان توقف: دریافت هشدارهای تعمیر و نگهداری پیش از موعد بروز هر نوع خرابی در حسن انجام ماموریت را به حداقل خود می‌رساند.

۴. استفاده از سیستم‌های تجزیه و تحلیل داده برای تصمیم‌گیری آگاهانه

با در اختیار داشتن داده‌های لحظه‌ای از طریق سیستم ردیابی  GPS و تلماتیک می‌توان به‌راحتی از طریق ابزارهای خاص آن‌ها را تجزیه و تحلیل کرد. در نتیجه الگوها و روندهایی حین این آنالیزها مشخص می‌شود که مدیر ناوگان را در تصمیم‌گیری‌های خود رو به جلو حرکت می دهد. نکات زیر اصلی‌ترین دلایل اهمیت تجزیه و تحلیل داده ها هستند:

  • شناسایی ناکارآمدی‌ها: با بررسی اطلاعات می‌توان مسیرهای دارای هزینه بالا از نظر مصرف سوخت و زمان را شناسایی کرد. همچنین امکان شناسایی دلایل طی کردن مسیر بیش از زمان استاندارد توسط راننده به این طریق، کمک بسیاری در رفع چالش‌های هزینه‌ای است.
  • افزایش طول عمر وسیله نقلیه: مدیر ناوگان با بررسی و تحلیل داده‌های مربوط به عملکرد راننده، مصرف سوخت و سلامت خودرو قادر است بهره‌وری کل ناوگان را افزایش دهد. در طی این فرایند امکان دارد به عنوان مثال تغییراتی در بهینه‌سازی مسیر یا آموزش به رانندگان اتفاق بیفتد.

با سیستم‌های نظارتی پیشرفته، ناوگان خود را کنترل کنید

نظارت بر عملکرد ناوگان در لحظه و زمان واقعی تغییری اساسی برای مدیران است. با استفاده از سیستم‌هایی مانند ردیابی GPS، تلماتیک، اعلان و هشدار و تجزیه و تحلیل داده‌ها می‌توان قدرت تصمیم‌گیری بهتر، هزینه‌های کمتر، بهبود ایمنی و رضایت مشتریان را همراه داشت. اگر در این مسیر به دنبال بهترین راه‌حل‌ها هستید، شرکت پیشگامان آسیا با ارائه نرم‌افزار یکپارچه مدیریت ناوگان خود کلیه سیستم‌ها و فناوری‌های لازم برای نظارت پیشرفته ناوگان را در اختیارتان قرار می‌دهد. کافی است با ارائه درخواست و برقراری اولین تماس، ما را همراه خود در این مسیر بدانید.

مرجع:

simplyfleet

در بحث‌‌ پیرامون این مطلب شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست