زمان مطالعه : 3 دقیقه

مدیر ناوگانی که تعمیر و نگهداری پیشگیرانه را در اولویت برنامه‌های خود قرار می‌دهد، علاوه بر به حداقل رساندن تعمیرات پر هزینه، با حفظ وسایل نقلیه در شرایط مطلوب، مصرف سوخت را نیز کاهش می‌دهد. البته در کنار نحوه رانندگی پر خطر که نقش مهمی در افزایش مصرف سوخت دارد، چهار مشکل اصلی و البته به ظاهر ساده در نحوه نگهداری وسایل نقلیه ناوگان می‌توانند بر مصرف سوخت تاثیر بگذارند. هر یک از این عوامل با استفاده از روش‌های درست تعمیر و نگهداری قابل پیشگیری هستند. در این مطلب به بررسی این چهار مورد و نحوه ساده‌سازی رفع آن با استفاده از نرم‌افزارهای تعمیر و نگهداری ناوگان می‌پردازیم.

۱. فشار کم باد تایرها

کم بودن فشار باد هر چهار تایر یک خودرو به میزانpsi ۱ تا ۰.۳ درصد تاثیر منفی بر مصرف سوخت دارد. هر چند این عدد در ابتدا ممکن است به ‌نظر ناچیز برسد، اما تصور کنید اگر فشار باد تا ۵ برابر کاهش یابد، ۱.۵ درصد افزایش مصرف سوخت را خواهیم داشت. یعنی چیزی معادل ۱.5 لیتر سوخت از هر ۱۰۰ لیتر آن. علت این امر آن است که با کاهش فشار باد به کمتر از حد استاندارد خود، تایرها اصطکاک بیشتری با سطح زمین پیدا می‌کنند و خودرو برای حرکت نیاز به نیروی بیشتری دارد که در نتیجه آن سوخت بیشتری را استفاده می‌کند.

بنابراین بازدید و تنظیم فشار باد تایرهای خودرو ناوگان باید همیشه بخشی از استاندارد بازرسی معمول باشند. انجام این کار بسیار ساده که چند دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد، در درازمدت تاثیر چشمگیری بر کاهش مصرف سوخت  و هزینه‌های عملیاتی ناوگان دارد.

۲. چسبندگی ترمزها

سیستم‌های ترمز خودرو با ایجاد نیروی اصطکاک خلاف جهت حرکت چرخ‌ها، باعث کاهش سرعت و توقف می‌شوند. اما به مرور زمان انوع زباله‌های کوچک و رطوبت در اطراف لنت ترمز جمع می‌شود. این زباله‌ها با ایجاد اصطکاک دائمی، فشار ثانویه‌ای به موتور وارد می‌کنند و در نتیجه کار کردن بیش از حد معمول موتورها، سوخت بیشتری توسط خودرو مصرف می‌شود.

بازرسی منظم سیستم‌های ترمز علاوه بر تاثیر بر حفظ ایمنی خودرو، می تواند هزینه‌های مربوط به مصرف سوخت را تا حد زیادی کاهش دهد. در این میان بررسی کالیپر ترمز، عدم ساییدگی روتورها و لنت و پاک بودن مایع ترمز از آلودگی به شکل مرتب عملکرد بهتر خودرو را تضمین می‌کند.

۳. گرفتگی فیلتر هوا و بنزین

سوخت و اکسیژن در موتورهای احتراق داخلی عناصر اصلی کارکرد صحیح موتور هستند. بنابراین این دو جزء تا حد امکان باید عاری از آلودگی باشند. فیلترهای هوا که به‌عنوان ریه خودرو عمل می‌کنند، مانع ورود ذرات خارجی به داخل موتور می‌شوند. به‌طور مشابه، فیلترهای سوخت هم مانع ورود ناخالصی‌های مختلف به سیستم تزریق سوخت هستند. هر نوع خرابی یا مسدود شدن این دو فیلتر علاوه بر آسیب به موتور،‌ مصرف سوخت را نیز افزایش می‌دهد. به‌عنوان مثال هر نوع گرفتگی فیلتر هوا باعث می‌شود که اکسیژن کافی برای احتراق سوخت به موتور وارد نشود. در نتیجه موتور برای جبران این نقص، با سرعت بیشتری سوخت را می‌سوزاند. بنابراین لازم است مطابق دستورالعمل سازنده خودرو، فیلترها به شکل دوره‌ای تعویض شوند. معمولا پیشنهاد اصلی تعویض هر دو فیلتر بعد از طی مسافت ۱۲۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ کیلومتر است.

۴. فاسد شدن روغن موتور

با قدیمی شدن روغن در موتور، مواد افزودنی داخل آن شروع به تجزیه می‌کنند. این فرایند باعث غلیظ شدن روغن و تشکیل لجن در موتور می‌شود که در نتیجه آن اجزای داخلی موتور عملکرد روان و راحتی نخواهند داشت. بنابراین با افزایش مقاومت و اصطکاک بیشتر، موتور سخت‌تر کار می‌کند و سوخت بیشتری مصرف می‌شود. در حالتی که غلظت روغن موتور بسیار زیاد شود، صدمات بسیار شدیدی به قطعات موتور وارد خواهد شد.

بنابراین توصیه اصلی بر تعویض روغن موتور بعد از طی مسافت ۵۰۰۰ تا ۷۵۰۰ کیلومتر است. این موضوع با تاثیر بر عملکرد روان هر قطعه در داخل موتور از مصرف بی‌مورد سوخت جلوگیری می‌کند.

نرم‌افزارهای تعمیر و نگهداری پیشگیرانه، کلید اصلی حل مشکل

این چهار مورد ساده نشان داد که چگونه تعمیر و نگهداری پیشگیرانه می‌تواند با تشخیص ساده مشکل، در کاهش مصرف سوخت تاثیر داشته باشد. اما از آنجا که انجام دستی و نظارت مبتنی بر کاغذ برای هر یک از این موارد بسیار وقت‌گیر و همراه خطا است، استفاده از نرم‌افزارهای تعمیر و نگهداری این کار را ساده می‌کند. این نرم‌افزارها که در قالب سیستم‌های یکپارچه مدیریت ناوگان بکار می‌روند، با نظارت بر مصرف سوخت هر وسیله نقلیه در ناوگان، تاریخ سر رسید تعمیر و نگهداری هر یک را گوشزد می‌کنند. به این شکل مدیران ناوگان بدون نیاز به استفاده از گزارش‌های کاغذی تعمیر و نگهداری به‌راحتی توسط این نرم‌افزار از زمان تعویض یا تعمیرات قطعات آگاه می‌شوند. آلارم ارسالی به دستگاه موبایل یا کامپیوتر این امکان را فراهم می‌آورد که در موعد مقرر فعالیت لازم پیشگیرانه انجام گیرد.

در نهایت نظارت کلی بر مصرف سوخت هر یک از وسایل نقلیه از طریق نرم‌افزارهای یکپارچه مدیریتی امکان تجزیه و تحلیل دلایل آن‌را فراهم می‌کنند. پس به عنوان یک مدیر ناوگان آگاه، لازم است ضمن تطبیق با فناوری‌های روز، روند سنتی فعالیت در سازمان خود را تغییر دهید. در این مسیر شرکت پیشگامان آسیا همراه شما خواهد بود.

مرجع:

fleetio

در بحث‌‌ پیرامون این مطلب شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست