امروزه دیگر ویژگیهایی مانند بهینهسازی مسیر، یکپارچهسازی سیستمها با کارت سوخت، برنامهریزی مسیر حرکت و ردیابی خودرو در ناوگانهای حمل و نقل واژگانی آشنا هستند که هر یک تحول بسیاری را در نظارت و کنترل برای مدیران ناوگان فراهم آورده است. اما در این بین جئوفنسینگ کمتر شناخته شده است. البته با وجود گستردگی کاربرد آن و توسعه روزافزون این فناوری در ناوگانهای حمل و نقل، اصول و مبانی و مزایای آن کمی ناشناخته است. پس چه بهتر که برای آشنایی با مزایای آن کمی بیشتر در این خصوص تعمق کنیم.
تعریف جئوفنسینگ
جئوفنسینگ در لغت به معنای یک محیط مجازی است که در اطراف یک موقعیت مکانی فیزیکی تنظیم میشود. این قابلیت از طریق اتصال به یک نرمافزار یا اپلیکیشن، هشدارها یا اعلان لازم به کاربر در صورت عبور خودرو و یا هر شیء تعریف شده از این مرز مجازی را اطلاع میدهد. این هشدار یا اعلان از طریق WIFI، RFID، GPS، ردیابها یا تلفن همراه ارسال و دریافت میشوند. این قابلیت کاربردهای بسیار زیادی در موارد مختلف دارد و بویژه در تبلیغات هدفمند موبایلی استفاده میشود. از این رو نمیتوان گفت که جئوفنسینگ صرفا مختص خودرو میباشد. از حوزههای کاربرد این قابلیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استراحتگاهها و پیستهای اسکیبازان برای اطمینان از اینکه اسکی باز به مناطق ممنوع ورود نمیکند
- خانههای سالمندان برای اطمینان از خروج عدم خروج ساکنین از محل
- سرویسهای تحویل محصول
- صنعت ساختمان برای کاهش سرقت و مدیریت تجهیزات موجود در محل
- برنامهریزی شهری برای نظارت بر ترافیک در محدوده مشخص
- ردیابی حیوانهای خانگی جهت جلوگیری خروج از محدوده
و البته ناوگانهای حمل و نقل خودرو برای نظارت بر ساعات توقف و عدم کارکرد خودرو، افزایش بهرهوری در سطح ناوگان و مونیتور کردن تجهیزات و ماشین آلات موجود در محل.
این لیست تعدادی از موارد پرشمار کاربرد جئوفنسینگ است که جهت اطلاع از اهمیت استفاده آن در بخشهای مختلف به آن اشاره شد.
جئوفنسینگ چگونه کار میکند؟
قابلیت جئوفنسینگ از طریق اتصال به یک نرمافزار یا اپلیکیشن به کاربر ارایه میشود. برای این منظور معمولا بر روی نقشه، محدوده مجاز مشخص شده و بر آن مبنا سیستم پیکربندی میشود. پس از پیکربندی و تعریف محدوده بعنوان مثال اگر میخواهید مانع خروج تجهیزات از یک مرز مشخص شوید و به نوعی از سرقت آن جلوگیری کنید، با قابلیت جئوفنسینگ زمانی که هر گونه خروج غیر مجاز انجام شود، اعلان و هشدار لازم ارسال میشود. نرمافزارهای جئوفنسینگ نیز در اغلب موارد بر پایه زیرساختهای GPS یا RFID پیکربندی میشوند.
کاربرد جئوفنسنیگ در مدیریت ناوگان خودروهای حمل و نقل
جئوفنسینگ یک پیشرفت فوقالعاده برای مدیریت ناوگان محسوب میشود و توانسته بعنوان یک راهکار پر اهمیت، بسیاری از چالشهای موجود در این صنعت را حل کند. اهم این راهکارها در بخشهای زیر خلاصه میشوند:
ردیابی خودرو
دلایل بسیاری برای ردیابی وسیله نقلیه در ناوگان حمل و نقل وجود دارد. ردیابی از طریق تماس تلفنی و به شکل سنتی آن در بیشتر موارد عاملی برای بر هم زدن تمرکز راننده حین رانندگی است. با استفاده از جئوفنسینگ میتوان یک محیط مجازی پیرامون خط مرزی مقصد، مناطق استراحت، مناطق بارگیری و سایر مواردی که ممکن است نیاز به برقراری ارتباط تلفنی با راننده باشد ایجاد کرد. به نحوی که اعلان یا هشدار لازم در خصوص هر گونه ورود یا خروج از این محدودهها به راننده و مدیر ناوگان اطلاع داده میشود.
بدین شکل مدیر ناوگان اطمینان حاصل میکند که ناوگان در مسیر حرکتی درستی قرار دارد و همچنین بار مسئولیتی مدیریت و راننده را کاهش میدهد. سرپرست ناوگان نیازی به صرف وقت جهت تماس با راننده را نخواهد داشت و از طرفی راننده با حذف این چک کردنهای روزانه احساس راحتی و آزادی بیشتری میکند.
ارتقای خدمت رسانی به مشتری
امروزه سطح توقعات کارفرمایان و مشتریان در دنیای حمل و نقل افزایش یافته است. با بکارگیری قابلیت جئوفنسینگ میتوان از طریق ارسال اعلانهای هوشمند، تحویل بار را به مشتری اطلاع داد و فرایند را تسهیل نمود. اعلان به مشتری پس از ورود بسته به محدوده و ارایه زمان تحویل بار، خود گام بزرگی در جهت خدمت دهی بهتر به مشتری است. این موضوع به مدیر ناوگان اجازه میدهد تا از عملکرد صحیح کارکنان و راننده در تحویل بار به مقصد اطمینان حاصل کند.
کاهش زمان توقف و عدم کارکرد خودرو
صرف وقت جهت انجام تعمیرات خودرو در هنگام ماموریت نکتهای است که در صورت عدم نظارت از راه دور میتواند منجر به تاخیر بسیار در تحویل کالا به مقصد شود. با استفاده از جئوفنسینگ و ایجاد محدوده مجازی در اطراف تعمیرگاههای مجاز میتوان دریافت که تعمیرات چه زمانی به پایان رسیده و یا خودرو چه زمانی وارد یا خارج شده است. این موضوع با کاهش اتلاف زمان بی مورد در تعمیرگاه کمک میکند که خودرو سریعتر به چرخه ماموریت وارد شود.
جلوگیری از سرقت
سرقت خودرو یک نگرانی بزرگ برای مدیر ناوگان است. ممکن است خودروهای بسیاری برای مدت طولانی در پارکینگ باقی بمانند تا به ماموریت اعزام شوند. جئوفنسینگ کمک میکند تا در مواقعی که از خودرو استفاده نمیشود، در صورت خروج هماهنگ نشده آن از محل پارکینیگ هشدار لازم به مدیریت ارسال شود. از طرفی در صورت سرقت نیز میتوان جهت ردیابی خودرو و بازگردان آن از روی نقشه اطلاعات دقیقی را به پلیس ارایه داد.
مدیریت زمان
یک مدیر ناوگان عهدهدار مسئولیتهای فراوانی است که هر یک زمان رسیدگی خود را می طلبند. استفاده از جئوفنسینگ با حذف مواردی چون برقراری تماس تلفنی برای ورود و خروج خودرو یا ثبت دستی حضور یا عدم حضور خودرو زمان بهینه کردن و مدیریت زمان را فراهم میآورد. از سوی دیگر با استفاده از جئوفنسینگ و کارتهای زمان مجازی می توانید دقیقا پی ببرید که کارکنان چه زمانی در محل کار خود حاضر میشوند. این موضوع نیاز به ثبت ساعت و یا چک کردن کارکنان را حذف میکند. همانطور که ملاحظه میشود این موارد با حذف درگیریهای کم اهمیت اما زمانبر برای مدیریت، زمان لازم را جهت تمرکز بر روی رشد و افزایش بهرهوری سیستم را برای وی فراهم میکند.
جئوفنسینگ یک قابلیت ضروری و پر اهمیت
نرمافزارهای مدیریت ناوگان با بهرهگیری از جئوفنسینگ برای شما امکان کاهش هزینهها، افزایش بهرهوری و بهبود ناوگان را فراهم میآورند.مدیر ناوگان به این طریق نه تنها میتواند داراییهای سرمایهای خود را حفظ و کنترل کند، بلکه با فراهم آمدن امکان ارسال و دریافت اعلان و هشدارهای لازم از هر گونه استفاده غیر مجاز آنها جلوگیری مینماید. این قابلیت براحتی در نرمافزار مدیریت ناوگان حمل و نقل پیشگامان آسیا قابل تعریف است تا بر حسب نیاز شما به بهینهکردن فرایندهای مدیریتی شما کمک نماید. همراهتان هستیم.