برای حمل و نقل کالاها و بارهای مختلف، چهار روش کلی حمل و نقل زمینی، ریلی، هوایی و دریایی است که حمل و نقل دریایی یکی از بهترین موارد آن است. کالاهایی که به طور معمول از طریق دریا جابهجا میشوند، حجم و وزن بالایی دارند و به همین دلیل انتقال آنها از راههای دیگر بسیار سخت است.
هزینه حمل و نقل دریایی نسبت به انواع دیگر آن کمتر است و از استقبال خوبی برخوردار است. به همین دلیل و برای آشنایی شما با این موارد، قصد داریم، در این مطلب در مورد این نوع از انتقال بار و موارد مربوط به آن به طور کامل صحبت کنیم.
مزایای حمل و نقل دریایی چیست؟
استفاده از حمل و نقل دریای، مزایای بسیاری دارد که باعث به صرفه بودن آن میشود. اگر شما بخواهید، حجم زیادی از کالا را با روش به غیر از این راه جابهجا کنید، به طور قطع باید هزینه بسیار بیشتری پرداخت کنید، زیرا مسافت طی شده و بسیاری موارد دیگر دوبرابر میگردد.
انواع روش حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دارای دو روش است که افراد میتوانند از هر کدام از آنها برحسب نیاز خودشان استفاده کنند.
حمل و نقل دریایی مستقیم
در این نوع حمل و نقل، بار به صورت مستقیم به سمت بندر مبدا برده میشود، سپس بار به کشتی حمل و نقل کننده منتقل میگردد و بدون هیچگونه توقفی در میان راه به سمت بندر مقصد انتقال داده میشود تا به دست فرد یا شرکت گیرنده برسد.
حمل و نقل دریایی غیر مستقیم
به طور کلی در این نوع از حمل و نقل، توقف در میان انتقال کالا وجود دارد. حمل و نقل دریایی غیر مستقیم، شامل روشهای کراس استافینگ، ترانشیپ، چارترینگ و گروپاژ میگردد که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد.
- حمل و نقل دریایی به روش کراس استافینگ
در این روش حمل و نقل دریایی، کالا ابتدا به سمت بندر مبدا میرود، سپس توسط یک کشتی به سمت مقصد واسطه حرکت میکند و در آنجا به یک کانتینر منتقل میشود تا در فرصتی مناسب و توسط کشتی دیگری به سمت مقصد نهایی ارسال گردد. از این روش به طور معمول هنگامی استفاده میگردد که راهی برای ارسال مستقیم موجود نباشد. - حمل و نقل دریایی به روش ترانشیپ
در حمل و نقل دریایی به روش ترانشیپ، کالا در بندر مبدا بارگیری میگردد و توسط کشتی به بندر واسط منتقل میشود. در بندر واسطه این بار به کامیونهایی انتقال داده میشود تا توسط این کامیون بار به سمت مقصد نهایی برود و به دست گیرنده به طور صحیح و سالم برسد. - حمل و نقل دریایی به روش چارترینگ
در این روش حمل و نقل دریایی، کشتی موردنظر توسط شرکت باربری یا فرد به طور کامل اجاره میگردد تا بار توسط آن ابتدا به سمت مقصد واسطه و سپس مقصد نهایی ارسال شود. این روش زمانی استفاده میگردد که حجم کالای ارسالی بالا و با ارزش باشد. - حمل و نقل دریایی به روش گروپاژ
هنگامی کسی از روش حمل و نقل دریایی گروپاژ استفاده میکند، بار او به طور مشترک با بار افراد دیگر ارسال میشود تا به سمت مقصد برود. این روش هنگامی استفاده میشود که حجم بار برای جابهجایی کم باشد و ارسال تکی آن صرفهی اقتصادی برای فرد نداشته باشد.
چه بارهایی را میتوان از طریق حمل و نقل دریایی جابهجا کرد؟
همهی کالاها از طریق حمل و نقل دریایی امکان جابهجایی ندارند، زیرا ممکن است که نسبت به رطوبت موجود در کشتی حساس باشند و در طول انتقال دچار آسیب یا خسارت شوند و یا به طور کلی از بین بروند. بنابراین اگر قصد استفاده از این نوع از حمل و نقل را دارید، باید بدانید که آیا کالای شما امکان جابهجایی از این طریق را دارد یا خیر.
به همین دلیل در ادامه به بیان دستههای مختلف این کالاها میپردازیم تا آگاهی شما را افزایش دهیم.
- مواد اولیه غیر حساس به رطوبت
- ماشینآلات و تجهیزات راهسازی
- قطعات خودرو
- مواد غذایی غیر حساس به رطوبت و تاریکی
- اسباببازی
- تجهیزات مخابراتی
- تجهیزات ورزشی
انواع کشتی برای حمل و نقل دریایی
برای حمل و نقل بارهای مختلف، کشتیهای متفاوتی وجود دارد که شما برای یک انتخاب مناسب باید این موارد را به طور کامل بشناسید.
کشتی کانتینربر
کشتیهای کانتینربر به طور معمول برای حمل و نقل کانتینرها به کار میروند. این نوع از کشتی بیشتر برای تجارت خشک و حمل و نقل دریایی از روش ترانشیپ کاربرد دارند که تقریبا نیمی از جابهجایی کل است. پر و خالی کردن کالاها در این کشتیها، توسط جرثقیل صورت میگیرد.
کشتی فلهبر
این نوع از کشتی برای حمل دانه، غلات و مواد معدنی که حساسیت زیادی ندارند، مناسب و کاربردی است و بیشتر در تجارت خشک به کار بسته میشود. برای پر و خالی کردن این کشتیها از جرثقیلهای قاشقی استفاده میگردد.
کشتی تانکر نفتی
همانطور که از اسم این کشتیها پیدا است، برای حمل و نقل بارهای نفتی مناسب و قابل استفاده هستند. این کشتیها در برابر نفت عایق هستند، مقاومت ساختاری بسیار مناسبی دارند و از سیستم پر و خالی کردن منحصر به فردی برخوردار هستند.
ظرفیت این کشتیها، گاها به 2 میلیون نیز میرسد که بزرگی آنها را نمایش میدهد. کشتی تانکر نفتی باید به علت همین بزرگ بودن، حتم در دریاهای آزاد و اقیانوسها تردد کنند.
کشتی یخچالدار
کشتیهای یخچالدار برای حمل و نقل مواد غذایی سرد و سبزیجات قابل کاربرد هستند، زیرا از یخچال برخوردار هستند. دمای یخچال این کشتیها به طور معمول پایین است که باعث حفظ طراوت و تازگی مواد غذایی و سبزیجات به طور مناسبی میگردد.
تعداد سردخانههای موجود در این نوع از کشتیها به طور معمول بین سه تا پنج عدد است که ظرفیت مناسبی دارند. موارد استفاده از این نوع کشتیها، در طول روز بسیار زیاد است، زیرا مواد غذایی نیاز عمده هر کشور و شهری به شمار میآید و باید در سریعترین زمان ممکن برآورده گردد.
کشتی RO-Ro
این نوع از کشتیها برای حمل و نقل اشیا و مواردی به کار میرود که حرکت میکنند. به طور مثال اگر بخواهید خودرویی را از طریق روش حمل و نقل دریایی جابهجا کنید، باید از کشتی Ro-Ro استفاده کنید و مورد دیگری به درد شما نمیخورد.
کشتی دامبر
کشتیهای دامبر برای حمل و نقل دام زنده قابل کاربرد است. کشتیهایی که برای جابهجایی دام زنده استفاده میشوند، باید از ویژگیهای خاصی مانند داشتن محل تغذیه دام زنده برخوردار باشند تا در حین طی کردن مسیر دریایی، دام زنده دچار سوتغذیه نگردد و به سلامت به مقصد موردنظر برسد.
در هنگام قرار دادن دامها در این نوع کشتی، تراکم و فاصله مناسبی میان آنها حفظ میگردد تا در اثر شلوغی یا ازدحام مورد از آنها تلف نگردد.
کشتیهای چند منظوره
این نوع از کشتیها قابل استفاده برای جابهجایی انواع بار را دارند. برای پر و خالی کردن کشتی چند منظوره در بنادر جرثقیل مخصوصی وجود دارد که از امکانات ویژه این کار بهرهمند است.
از حمل و نقل دریایی برای جابهجایی بار استفاده کنید
حمل و نقل دریایی روشی مناسب برای حمل و نقل بارهای مختلف است. این نوع از حمل و نقل دارای دو روش مستقیم و غیر مستقیم است که فرد دارنده کالا میتواند براساس شرایط و نیاز خودش یکی از راهها انتخاب کند و کالای خودش را با استفاده از این نوع از جابهجایی به سمت مقصد بفرستد. همچنین برای ارسال کالا فرد باید نسبت به نوع کشتی اطلاع داشته باشد تا بتواند بهترین مورد برای بار را انتخاب کند. در قسمت نظرات به ما بگویید که آیا تا به حال از روش حمل و نقل دریایی استفاده کردهاید یا خیر؟