زمان مطالعه : 7 دقیقه

امروزه بیش از هر زمان دیگری قدرت افراد در انتخاب کارفرماها یا فروشندگان مختلف برای تامین کالا یا حمل محموله‌ها افزایش یافته است. بنابراین اگر کسب و کاری نتواند نیاز مشتری را برطرف کند، با از دست دادن وی در بازار رقابتی، حتما ضرر و زیان را تجربه خواهد کرد. در صنعت حمل و نقل مواد غذایی هم انتقال محموله از مبدا به مقصد طبق برنامه و به شکل ایمن در راضی نگاه داشتن مشتریان اهمیت بسیاری دارد. بنابراین استفاده از نرم افزارهای مدیریت ناوگان بر مبنای فناوری تلماتیک با بهبود ارائه خدمات به مشتریان، در حفظ مزیت رقابتی کسب و کار بسیار نقش دارد. با استفاده از این سیستم‌ها می‌توان ضمن افزایش قابلیت اطمینان حمل کالا، اعتماد بیشتری نزد مشتری نیز ایجاد کرد. در این مطلب مهم‌ترین مزیت‌های استفاده از نرم‌افزارهای پیشرفته مدیریت ناوگان در حمل و توزیع مواد غذایی و نوشیدنی را بررسی می کنیم.

مدیریت ناوگان در صنعت مواد غذایی و نوشیدنی به چه معناست؟

زمان در حمل و نقل غذا و نوشیدنی، موضوعی کلیدی است و کسب و کارهای مرتبط با این صنعت باید بتوانند تازه ماندن این مواد را برای رسیدن به مقصد در حداکثر ممکن تضمین کنند.در این میان استفاده از سیستم‌های ردیاب، فناوری‌های تعیین موقعیت خودرو برای یافتن بهینه‌ترین مسیرهای تحویل و دریافت لحظه‌ای اطلاعات برای تغییر مسیر هنگام ترافیک یا شرایط آب و هوایی پیش‌بینی نشده به شرکت حمل و توزیع اجازه می‌دهد تا این موارد را با خیال راحت و در کوتاه‌ترین زمان مدیریت کند. در حقیقت فروشندگان مواد غذایی و آشامیدنی نیازمند پاسخ‌گویی به سه نیاز یا درخواست عمده زیر در حمل و توزیع کالاهای خود هستند:

  • نظارت بر وضعیت محموله در هر لحظه به‌شکل واقعی
  • حمل و توزیع مواد غذایی در زمان تعیین شده
  •  حفظ ارتباط و یکپارچگی در سراسر زنجیره تامین
  •  جلب اعتماد مصرف‌کننده

خوشبختانه دستگاه‌های مبتنی بر فناوری تلماتیک، ردیاب‌های GPS، دوربین‌های داش کم، نرم افزارهای مسیریاب و پلتفرم‌های یکپارچه مدیریت ناوگان برآوردن این نیازها را آسان می‌کنند.

چالش‌های اصلی در حمل و نقل مواد غذایی

مواد غذایی و نوشیدنی در دسته کالاهای فسادپذیر قرار دارند. بنابراین درک الزامات زیر حین حمل و نقل آن‌ها بسیار اهمیت دارد.

  • نظارت بر دمای نگهداری مواد غذایی حین مسیر حمل: توقف‌های مداوم برای بررسی دمای اتاقک حمل مواد غذایی حین مسیربدون اتکا به فناوری و تجهیزات مناسب عملا غیر ممکن است.
  • تحویل به موقع محموله: هنگام عملیات حمل مواد غذایی ممکن است مشکلاتی مانند ترافیک، شرایط آب و هوایی پیش‌بینی نشده یا توقف وسیله نقلیه برای نیاز به تعمیرات پیش آید. این موضوع در فرایند تحویل تاخیر ایجاد می‌کند.
  • جلوگیری از آلودگی یا فساد مواد غذایی: آلودگی مواد حین مسیر در اثر تماس آن‌ها با سایر مواد غذایی یا فساد آن‌ها به‌دلیل شرایط نامناسب نگهداری می‌تواند منجر به مشکلات بهداشتی بسیاری برای مصرف‌کنندگان شود. موضوعی که در صورت عدم توجه دورریز و ضایعات مواد را افزایش می‌دهد.

استفاده از سیستم‌های پیشرفته مدیریت ناوگان قابلیت به‌حداقل رساندن و حتی حذف چالش‌ها و مشکلات در حین حمل مواد غذایی به‌خصوص در مسیرهای طولانی را دارند. اما چگونه این مشکلات توسط این پلتفرم‌ها قابل برطرف شدن هستند.

سیستم‌های مدیریت ناوگان و رفع چالش‌های حمل و توزیع مواد غذایی 

استفاده از سیستم‌های مدیریت ناوگان با در اختیار گذاشتن دید کامل از فرایند حمل مواد غذایی در حین مسیر، بهره‌وری کل را افزایش می‌دهد. سه مزیت عمده آن‌ها به شرح زیر هستند:

۱.اطمینان از تحویل روان و به موقع مواد غذایی

ناوگان های حمل مواد غذایی و نوشیدنی اغلب مجبور هستند بر اساس برنامه‌های غیر قابل پیش‌بینی فعالیت خود را انجام دهند. زیرا انبارها یا نقاط تخلیه و تحویل در مقصد یا طول مسیر ممکن است در ساعاتی غیر معمول یا عقب‌تر از برنامه تعیین شده کار کنند. بنابراین مدیر ناوگان باید اطمینان پیدا کند که این مکان‌ها آماده تخلیه مواد غذایی در ساعت مشخص هستند و مشتریان در مقصد آمادگی دریافت مواد غذایی را دارند.

استفاده از فناوری تلماتیک و سیستم‌های مدیریت ناوگان این امکان را می‌دهد تا داده‌های مربوط به موقعیت مکانی وسیله نقلیه با مشتریان به صورت لحظه‌ای به اشتراک گذاشته شود. با این اطلاعات دریافت‌کنندگان محموله به‌راحتی با ردیابی وسیله نقلیه در تلفن‌های هوشمند یا کامپیوتر خود، زمان دقیق ورود راننده به محل را می‌دانند. علاوه بر این سیستم‌های پیشرفته به‌صورت خودکار هنگام نزدیک شدن وسیله نقلیه اعلان لازم را به مشتری می‌دهند تا وی امکانات و پرسنل خود را برای دریافت محموله آماده کند. به این شکل تاخیر تحویل کالا به حداقل رسیده و تجربه خدمت‌رسانی به مشتری بهبود می‌یابد.

۲. دسترسی فوری به اسناد دیجیتال تحویل کالا

برای تحویل به موقع و بدون نقص مواد غذایی کارهای اداری بسیاری مانند تنظیم برگه سفارش، رسیدهای تحویل، فاکتورها باید مدیریت شوند. روند دستی تکمیل این فعالیت‌ها و بازگرداندن اسناد به پرسنل مسئول در برخی مواقع ممکن است بیش از یک هفته هم طول بکشد. دیجیتالی کردن انجام موارد در حین مسیر یا زمان تحویل راهکار اصلی کاهش فرایندهای کاغذی است. در این وضعیت رانندگان با عکس گرفتن از رسید تحویل، دریافت امضای الکترونیکی و ارسال خودکار مدارک به شکل دیجیتال به داشبورد سیستم مدیریت ناوگان در مبدا عملیات، ضمن اطلاع‌رسانی لحظه‌ای، امکان مرتب‌سازی و دسترسی فوری افراد به مدارک را در هر زمان فراهم می‌کند.

۳. نظارت بر دمای مواد غذایی حین فرایند حمل

نرم‌افزار مدیریت ناوگان شامل یک سیستم نظارت بر دمای وسیله نقلیه از راه دور است. حس‌گرهای دما و رطوبت نصب شده با اندازه‌گیری لحظه‌ای اطلاعات اصلی و ارسال آن‌ها از راه دور به مرکز مدیریت این امکان را به مدیر ناوگان می‌دهد تا دمای اتاقک حمل مواد غذایی را حین مسیر کنترل کند. این کار با حذف توقف‌های موردی وسیله در انجام عملیات حمل برای کنترل دستی دما یا رطوبت، خواندن موارد ضروری در هر لحظه را امکان‌پذیر می‌کند.

از طرفی ثبت دائم این اطلاعات و مستندات مربوط، به مرور زمان مدرکی برای تایید حفظ کیفیت محصول به بازرسان بهداشت و مشتریان است. همچنین در زمان‌هایی که دما یا رطوبت خارج از محدوده قابل قبول و استاندارد است، سیستم با ارائه هشدار به مدیریت امکان تصمیم‌گیری لازم برای رفع مشکل در حداقل زمان را می‌دهد. به این شکل با تصمیم‌گیری به موقع میزان ضایعات محصولات در صورت تغییرات احتمالی شرایط به حداقل می‌رسد.

۴. کاهش احتمال عودت محموله

دریافت اعلان‌های لحظه‌ای در زمان واقعی از وضعیت دما و رطوبت محصول، هشدارهای تاخیر و ارائه گزارش‌های تعاملی به مشتریان اطلاعات دقیقی در مورد شرایط حمل را در اختیار مصرف کننده قرار می‌دهد. به این شکل کیفیت مواد غذایی در حد مناسب حفظ می‌شود و احتمال فساد یا بازگشت محموله به‌ این دلیل حداقل خواهد شد. ضمن اینکه اعتماد و رضایت مشتریان نیز افزایش می‌یابد.

ویژگی‌های اصلی نرم‌افزار مدیریت ناوگان برای حمل مواد غذایی و آشامیدنی

انتخاب یک سیستم مدیریت ناوگان جامع و یکپارچه با کاربری آسان بسیار اهمیت دارد. بنابراین هنگام خرید آن باید اطمینان پیدا کنیم که ویژگی‌های مورد نیاز برای کسب و کار در آن وجود دارد. معمولا یک سیستم جامع و مناسب بخش‌های اصلی زیر را دارد:

۱.ردیاب GPS

ردیاب‌های GPS با تعیین لحظه‌ای موقعیت مکانی وسیله نقلیه، نظارت بر فعالیت راننده، مسافت تا مقصد و حتی بهینه‌سازی مسیر بر حسب شرایط ترافیکی را ساده می‌کنند. هر اندازه اطلاعات در فاصله زمانی کوتاه‌تری از ردیاب دریافت شود، سیستم مدیریت ناوگان متصل به آن کارآمدتر خواهد بود.

۲. بهینه‌سازی مسیر

یک سیستم مدیریت ناوگان کارآمد، با تجزیه و تحلیل مسیرهای پیشین حمل کالا، به مدیریت در برنامه‌ریزی بهینه مسیر با مصرف سوخت کمتر و زمان تحویل دقیق کمک می‌کند. در حین عملیات با این ویژگی می‌توان به انجام عملیات حمل طبق برنامه پی برد و زمان‌های تخمینی رسیدن بر اساس داده‌های ترافیک یا تصادفات احتمالی را بروزرسانی کرد. بعد از اتمام عملیات نیز بررسی مشکلات در تحویل به موقع کمک بسیاری در برنامه‌ریزی برای تعیین مسیرهای آینده حمل کالا خواهد کرد.

۳. تعمیر و نگهداری پیشگیرانه

فرسودگی قطعات به مرور زمان امری غیر قابل اجتناب است. خرابی غیر منتظره وسیله نقلیه در اثر این موضوع حین مسیر علاوه بر هزینه‌های تعمیرات آن، خطر فساد مواد غذایی و نارضایتی مشتری را به‌دنبال دارد. سیستم‌های جامع مدیریت ناوگان به نحوی طراحی شده‌اند که با تعیین یک برنامه تعمیر و نگهداری مشخص می‌توان تعویض قطعات را پیش از موعد انجام داد. در این سیستم با تعریف طول عمر مفید قطعات، تعویض آن‌ها قبل از رسیدن موعد نهایی انجام می‌گیرد.

بنابراین احتمال خرابی وسیله نقلیه در حین عملیات به حداقل می‌رسد. البته بسیاری از نرم‌افزارهای مدیریت ناوگان مستقیما به سیستم‌های تشخیص عیب از راه دور مجهز هستند و داده‌های ضروری وسیله نقلیه مانند مصرف سوخت، دمای مایع خنک کننده موتور و ولتاژ باتری را اندازه‌گیری می‌کنند. به این شکل مدیر قادر خواهد بود تصمیم‌گیری لازم برای رفع اشکال در محل از طریق اعزام خودروی کمکی یا هدایت وسیله به تعمیرگاه را در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام دهد.

۴. ابزارهای ایمنی جانبی

سیستم‌های مدیریت ناوگان با عملکرد بالا معمولا با نصب تجهیزاتی مانند دوربین‌های ثبت وقایع ایمنی حداکثری را در حین مسیر تامین می‌کنند. این تجهیزات با ارسال تصاویر ویدئویی با وضوح بالا از جاده یا داخل کابین راننده به مدیر ناوگان امکان رصد فعالیت حمل را می‌دهند. همچنین آن‌ها با استفاده از فناوری هوش مصنوعی رفتارهای خطرناک راننده مانند خواب‌آلودگی، سرعت بالا یا عدم تمرکز حین رانندگی را به مدیریت گزارش می دهند.

۵. ارائه داده‌های مصرف سوخت

مصرف بالای سوخت یکی از مهم‌ترین بخش‌های هزینه‌ای هر ناوگان است. سیستم‌های مدیریت ناوگان با ارائه اطلاعات میزان مصرف سوخت در حین مسیر، هزینه‌های تخمینی سوخت‌گیری و زمان کارکرد بدون حرکت وسیله نقلیه قدرت تشخیص مناسبی برای نظارت بر این موضوع را به مدیریت می‌دهند. بررسی اینکه کدام خودرو بیشترین میزان مصرف سوخت را دارد یا بیشترین زمان را در حالت عدم کارکرد فعالیت کرده است، هر یک گزارشی کامل برای تصمیم‌گیری در جهت مدیریت مصرف سوخت می‌دهد.

جمع‌بندی

پلتفرم‌های یکپارچه مدیریت ناوگان کلیه عملیات حمل و نقل مواد غذایی از مبدا تا مقصد را پشتیبانی می‌کند. استفاده از این سیتم با به‌حداقل رساندن زمان تحویل و جلوگیری از مشکلات ناخواسته حین مسیر رضایت و اعتماد بیشتر مشتریان را به دنبال دارد. در صورت علاقه‌مندی می‌توانید  با قابلیت‌های این نرم‌افزار در قالب یک جلسه دموی رایگان همراه با کارشناسان شرکت پیشگامان آسیا آشنا شوید.

مراجع:

loconav             samsara

در بحث‌‌ پیرامون این مطلب شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up