1. خانه
  2. وبلاگ
  3. اخبار فناوری
  4. اینترنت اشیا چیست و در مدیریت ناوگان چه کاربردی دارد؟
اینترنت اشیا چیست

اینترنت اشیا چیست و در مدیریت ناوگان چه کاربردی دارد؟

بدون دیدگاه
5/5 - (1 امتیاز)
زمان مطالعه : 6 دقیقه

فناوری‌هایی مانند اینترنت اشیا که به واسط پیشرفت تکنولوژی به زندگی ما راه پیدا کرده‌اند، باعث ایجاد فرصت‌های بسیاری شده‌اند. اینترنت اشیا استفاده‌های فراوانی در زمینه‌های متفاوتی دارد و به شما کمک می‌کند تا بتوانید کارهای مختلف را بهتر انجام دهید.

یکی از زمینه‌های کاربرد این فناوری، مدیریت ناوگان حمل و نقل است که در ادامه به بیان این استفاده‌ها می‌پردازیم و توضیحات لازم در مورد آن‌ها را بیان می‌کنیم تا به آگاهی و آشنایی کاملی در این زمینه جدید برسید و در این حوزه ابهامی نداشته باشید.

به چه چیزی اینترنت اشیا گفته می‌شود؟

واژه IOT یا هوش مصنوعی مخفف Internet of Things است. اینترنت اشیا به مجموعه‌ای از دستگاه‌ها و تجهیزات گفته می‌شود که با استفاده از اینترنت به یکدیگر متصل شده‌اند. این دستگاه‌ها می‌توانند شامل موارد مختلفی از جمله لامپ هوشمند، ترموستات هوشمند، خودرو و دستگاه‌های پزشکی باشد و در این زمینه محدودیت خاصی وجود ندارد.

با اتصال این تجهیزات به یکدیگر و سیستم واحد، کاربران استفاده‌کننده از آن‌ها می‌توانند به طور پیوسته این موارد را مشاهده، رصد و کنترل کنند. به این صورت در صورت بروز مشکل خاصی می‌توانند آن را به سرعت حل کنند و در این زمینه با محدودیت خاصی روبه‌رو نشوند. حسگرهای موردنیاز برای این کار قیمت چندان زیادی ندارند و همین موضوع باعث شده است تا استفاده از آن‌ها به طور روز‌افزونی افزایش یابد و تعداد تجهیزات استفاده‌کننده از این فناوری افزایش داشته باشد که نکته مهم و قابل‌‎‌توجهی به شمار می‌آید.

اینترنت اشیا به چه صورتی کار می‌کند؟

دستگاه‌های استفاده‌کننده از اینترنت اشیا به طور معمول با استفاده از حسگرهای مناسب و کدنویسی به یک سیستم جمع‌آوری اطلاعات ابری یا غیرابری متصل می‌شود. این سرور اطلاعات موردنیاز را جمع‌آوری می‌کند، پردازش و تحلیل روی آن‌ها را به انجام می‌رساند و در نهایت موارد موردنیاز کاربران را به این افراد نمایش می‌دهد تا بتوانند به اهداف موردنظر خودشان برسند و در این زمینه مشکلی نداشته باشند.

به طور معمول سیستم اینترنت اشیا دارای سه بخش اساسی است  که در ادامه این قسمت آن‌ها را معرفی می‌کنیم و توضیحات لازم را در مورد آن‌ها می‌دهیم تا به آشنایی کاملی در این زمینه برسید:

1. دستگاه هوشمند

به طور کلی تمامی دستگاه‌ها و تجهیزاتی که قابلیت اتصال به یکدیگر، اینترنت وجمع‌آوری داده را داشته باشد را تحت عنوان دستگاه هوشمند می‌شناسیم. این دستگاه‌ها باید بتوانند داده‌ها را به طور مناسب جمع‌آوری کنند و به سمت سرور اصلی ارسال کنند تا کارهای مربوط به پردازش و ذخیره آن‌ها انجام شود.

2. شبکه‌های IOT

شبکه اینترنت اشیا یا IOT یا شبکه اینترنت، بستری است که به تجهیزات اجازه می‌دهد تا بتوانند با یکدیگر و اینترنت ارتباط برقرار کنند و داده‌های مختلف را بین خودشان به اشتراک بگذارند. این شبکه می‌تواند شامل شبکه LAN، WAN و PAN باشد و در این زمینه محدودیت خاصی وجود ندالرد.

IOT networks

3. برنامه IOT

کار یکپارچه‌سازی داده‌ها و تحلیل درست و دقیق آن‌ها توسط برنامه IOT به انجام می‌رسد؛ البته این برنامه خدمات مختلفی دارد که شما می‌توانید از آن‌ها در جهت‌های مختلفی استفاده کنید و به اهداف خودتان برسید. تحلیل‌های انجام‌شده روی این برنامه به سرور اصلی منتقل می‌شود و سپس توسط سرور به تجهیزات دیگر منتقل می‌‌گردد. برای مدیریت این برنامه نیز می‌توانید از بسترهای مختلف مانند موبایل و یک رابط گرافیکی مناسب استفاده کنید تا در زمان‌ها و مکان‌های مختلف به تحلیل‌های داده‌محور آن دسترسی مناسب داشته باشید.

کاربرد اینترنت اشیا در چه زمینه‌هایی است؟

اینترنت اشیا کاربردهای بسیاری دارد و شما می‌توانید از آن در زمینه‌های مختلفی استفاده کنید که در ادامه این قسمت به معرفی برخی از مهم‌ترین این کاربردها می‌پردازیم و توضیحات لازم پیرامون آن‌ها را می‌دهیم.

کاربرد اینترنت اشیا در خانه‌های هوشمند

کنترل و مدیریت وسایل مختلف خانه از راه دور می‌تواند بسیار کمک‌کنننده باشد و کار شما را بسیار راحت کند. برای بهره‌مندی از این مزیت نیاز به اینترنت اشیا دارید. اینترنت اشیا شما را قادر می‌سازد تا بتوانید تمامی تجهیزات و وسایل داخل خانه را به یکدیگر متصل کنید و بتوانید وضعیت آن‌ها را به خوبی بیرون از خانه رصد کنید.

به طور مثال ورود و خروج به خانه را به طور کامل رصد کنید و اطمینان حاصل کنید که فرد ناآشنا یا غریبه وارد خانه شما نمی‌شود. به این صورت می‌توانید از بروز دزدی جلوگیری کنید و از این نظر خانه خودتان را بیمه کنید. همچنین می‌توانید قبل از رسیدن به خانه در تابستان، کولر خانه را روشن کنید تا خانه تا زمان رسیدنتان خنک شود. به این صورت می‌توانید در موقع رسیدن لذت بیشتری ببرید و از گرمای طاقت‌فرسا نیز به راحتی فرار کنید.

کاربرد اینترنت اشیا در مدیریت ناوگان حمل و نقل

یکی از زمینه‌هایی که اینترنت اشیا در آن کاربرد بسیاری دارد، مدیریت ناوگان حمل و نقل است. در مدیریت ناوگان حمل و نقل رصد پیوسته خودروهای ناوگان، عملکرد رانندگانش و دیگر پارامترهای مربوط به خودروها بسیار مهم است. با استفاده از اینترنت اشیا می‌توانید خودروهای ناوگان را به یکدیگر و در نهایت سرور مرکزی متصل کنید.

به این صورت قادر خواهید بود تا بتوانید به صورت آنلاین وضعیت خودروها را مشاهده کنید و پارامترهای مختلف مربوط به آن‌ها مانند مصرف سوخت، مسیر حرکتشان و وضعیت کلی خودرو را ببینید. همچنین قادر خواهید بود تا در صورت وجود مشکل خاصی، آن را در سریع‌ترین زمان ممکن حل کنید تا رضایت مشتری را بیش از پیش به دست بیاورید.

رانندگان نیز می‌توانند از این اینترنت اشیا برای هماهنگی بین خودشان و آگاهی از ترافیک مسیرها استفاده کنند. در واقع آن‌ها می‌توانند به صورت آنلاین وضعیت مسیر دیگر رانندگان را مشاهده کنند و با توجه به آن‌ها تصمیم بگیرند. اینترنت اشیا به شما کمک می‌کند تا بتوانید با توجه به پارامترهای مختلف خودرو قبل از وقوع خرابی، آن را پیش‌بینی کنید و کارهای مربوط به تعمیر و نگهداری به موقع را انجام دهید.

مزیت‌های اینترنت اشیا برای سازمان‌ها چیست؟

استفاده از اینترنت اشیا برای سازمان‌ها، مزیت‌هایی بسیاری دارد و به آن‌ها کمک فراوانی می‌کند. در ادامه این متن به بررسی این مزیت‌ها می‌پردازیم و توضیحات کامل و دقیقی پیرامون آن‌ها می‌دهیم تا به آگاهی کاملی در این زمینه برسید.

رصد فرآیندهای کسب و کار را آسان می‌کند

سازمان‌های می‌توانند با استفاده از اینترنت اشیا تمامی فرآیندهای سازمان خودشان را یکپارچه کنند و به این صورت پایش و رصد کاملی روی آن‌ها انجام دهند. استفاده از اینترنت اشیا به آن‌ها کمک می‌کند تا بتوانند نتایج و پارامترهای مختلف مربوط به هر فرآیند را مشاهده کنند و در جهت بهبود آن‌ها تلاش کنند که کار بسیار مهم و قابل‌توجهی به شمار می‌آید.

صرفه‌جویی در هزینه و زمان را به ارمغان می‌آورد

اینترنت اشیا به شما کمک می‌کند تا بتوانید به راحتی در هزینه و زمان مصرفی سازمان و ناوگان حمل و نقل خودتان صرفه‌جویی کنید؛ زیرا شما به طور لحظه‌ای عملکرد آن‌ها را مشاهده می‌کنید و می‌توانید در صورت بروز مشکل آن را در سریع‌ترین زمان ممکن و با کم‌ترین هزینه حل کنید. به این صورت نیازی به مصرف زمان و منابع زیاد نخواهید داشت.

به گرفتن تصمیمات کاری بهتر کمک می‌کند

با استفاده از اینترنت اشیا قادر خواهید بود تا تصمیمات کاری بهتری بگیرید؛ چون داده و اطلاعات موردنیاز را در زمان مناسب دارید. به این صورت روند انجام کارها در سازمان مربوطه نیز بهتر می‌شود و نتایج حاصل از کارها نیز بهبود پیدا می‌کند.

ارتباط بین دستگاه‌های الکترونیکی متصل به مدیریت ناوگان را بهبود می‌بخشد

اینترنت اشیا به شما کمک می‌کند تا بتوانید بین دستگاه‌های مختلف مربوط به اینترنت اشیا شامل خودروها، ارتباط بهتر و مناسب‌تری برقرار کنید. به این صورت می‌توانید مدیریت روی آن‌ها را بهبود دهید تا کارهای محول‌شده به خوبی صورت بگیرید و رضایت مشتریان سازمان یا مجموعه موردنظر جلب شود که بسیار مهم و حیاتی است.

استانداردها  اینترنت اشیا شامل چه مواردی است؟

اینترنت اشیا یکسری چهارچوب و استاندارد دارد که برای استفاده درست و مناسب از این فناوری، باید آن‌ها را بشناسید. در ادامه این قسمت به معرفی و توضیح این چهارچوب‌ها و بسترها به طور کامل و دقیق می‌پردازیم تا در این زمینه ابهامی نداشته باشید.

استاندارد IPv6

دستگاه‌های هوش مصنوعی باید از این استاندارد برخوردار باشند. این استاندارد دستگاه‌های با فرکانس بسیار پایین را نیز قادر می‌سازد تا به اینترنت متصل شوند. به این صورت می‌توانید از این دستگاه نیز برای اتصال اینترنت اشیا استفاده کنید و در این زمینه مشکلی نداشته باشید که نکته بسیار مهم و دقیقی به نظر می‌رسد.

IPv6 standard

استاندارد ZigBee

این استاندارد توسط موسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) تدوین شد. دستگاه‌هایی که از این استاندارد برخوردار باشند، می‌توانند به طور ایمن به شبکه اینترنت اشیا متصل شوند، روی شبکه موردنظر به خوبی کار کنند و با دیگر موارد موجود در شبکه به خوبی ارتباط برقرار کند.

سیستم عامل LiteOS

این سیستم عامل شباهت زیادی به Unix دارد و از دستگاه‌های مختلف پوشیدنی مانند لفن‌های هوشمند، پوشیدنی‌ها، برنامه‌های تولید هوشمند، خانه‌های هوشمند و اینترنت وسایل نقلیه (IoV) پشتیبانی می‌کند. از این پلتفرم برای توسعه دستگاه‌های هوشمند نیز استفاده می‌کنند و در این زمینه نیز کاربرد بسیاری دارد.

استاندارد OneM2M

برخورداری از این استاندارد به شما اجازه می‌دهد تا بتوانید خودروهای مختلف را به یکدیگر متصل کنید و از این جهت مشکلی نداشته باشید.

اینترنت اشیا را برای مدیریت ناوگان به کار بگیرید

اینترنت اشیا در زمینه‌های بسیاری، از جمله حوزه مدیریت ناوگان کمک‌‍‌های زیادی می‌کند. به عنوان مثال اجازه می‌دهد تا رانندگان به صورت آنلاین از وضعیت دیگر افراد اطلاع داشته باشند و شما بتوانید به صورت آنلاین وضعیت خودروهای مختلف را رصد کنید؛ بنابراین توصیه می‌کنیم تا از این فناوری استفاده کنید تا بتوانید فرآیندهای مدیریت ناوگان خودتان را به طور چشمگیری بهبود دهید و از این جهت مشکلی نداشته باشید.

در بحث‌‌ پیرامون این مطلب شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست