فناوری GPS و کاربرد آن در تلفنهای همراه یا وسائل نقلیه برای بسیاری افراد، آشناست. اما اصطلاح دیگری به نام «تلماتیک» در مدیریت ناوگان وجود دارد که فعالان این حوزه بارها به آن برخورد کردهاند. هر چند GPS و تلماتیک شباهتهای بسیاری با هم دارند، اما در عین حال اگر با تفاوتها و ویژگیهای منحصر بهفرد هر یک آشنا نباشید، ممکن است سوالات بسیاری در خصوص کاربرد آنها برای هر فردی پیش آید. در این مقاله به مقایسه این دو فناوری، تفاوتها و شباهتهای کاربرد آنها میپردازیم.
GPS و تلماتیک دو فناوری با کاربردهای بسیار
GPS در مدیریت ناوگان، ابزاری کمکی مبتنی بر اطلاعات دریافتی از ماهوارههای موجود در جو زمین برای ردیابی محل و موقعیت وسیله نقلیه و انتقال آنها به مدیریت و سرپرست ناوگان با اهداف نظارتی است. اما تلماتیک با استفاده از GPS و سیستمهای مخابراتی به جمعآوری دادهها و ارائه گزارشهایی کاملتر میپردازد.
سیستمهای مدیریت ناوگان مبتنی بر تلماتیک در ترکیب با دستگاههای ردیابی با هدف جمعآوری دادههای مربوط به مکان، سرعت، شتاب، وضعیت ترمزگیری و توقف وسیله نقلیه مورد استفاده قرار میگیرند. بکارگیری این دادهها ابزاری مفید برای مدیر ناوگان به منظور نظارت کامل بر وسائل نقلیه در لحظه با اطلاعات واقعی دریافتی است. علاوه بر این تلماتیک امکان دریافت اطلاعات خودرو با هدف عیبیابی فنی، مدیریت موثر تعمیر و نگهداری، بررسی میزان مصرف سوخت، کنترل مسافت طی شده و اعلان هشدار لازم برای نیازمندیهای تعمیر خودروی ناوگان را فراهم میکند.
GPS و تلماتیک دو فناوری متفاوت اما مکمل و همراه یکدیگر
هسته مرکزی سیستمهای مبتنی بر تلماتیک، یک دستگاه ردیابی با دریافتکنندههای داخلی GPS است که دادههای مربوط به مکان و موقعیت جغرافیایی خودرو را در زمان واقعی جمعآوری میکند. در این حالت، نرمافزارهای تلماتیک اطلاعات دریافتی از GPS را از طریق یک شبکه سلولی به سرورهای اصلی منتقل میکنند. در نهایت با پردازش این دادهها توسط سرورها، اطلاعات به شکل قابل استفاده برای مدیران ناوگان در میآیند. دادههای در اختیار مدیر ناوگان علاوه بر تعیین موقعیت مکانی وسیله نقلیه در هر نقطه شامل مواردی مثل توقفهای ناگهانی، سرعت و شتاب خودرو است که تصویری دقیق از رفتارهای پر ریسک راننده را گزارش میکند. ضمن اینکه دادههایی مانند میزان مصرف سوخت، عیبیابی مشکلات موتور و مسافت طی شده، در تصمیمگیریهای مدیریتی، کاهش هزینهها و افزایش عملکرد ناوگان بسیار موثر هستند. ویژگی مهم این فرایند، قابلیت دسترسی دادهها از طریق تلفنهای همراه هوشمند، رایانهها و دستگاههای متصل به اینترنت است که نهایت سادگی، کاربری مطلوبی را برای مدیر فراهم میکند. ضمن اینکه آنها میتوانند از این دادهها برای رصد الگوهای فرایندی و توسعه برنامههای آینده ناوگان استفاده کنند. کاربرد سیستم تلماتیکی همراه ردیابی هوشمند در ناوگان، دریافت اعلانهای خاص و مهم برای مدیر مطابق آنچه که میخواهد را تسهیل میکند. این ویژگی با حذف اطلاعات غیر ضروری و سفارشیسازی آنها، قابلیت تفکیک و ارسال موارد مهم را دارند.
اما نکته دیگر تفاوت GPS با تلماتیک اینجاست که یک سیستم تلماتیک بر خلاف جی پی اس، اطلاعات کلیه وسایل نقلیه ناوگان را جمعآوری و ذخیره میکند. در حالیکه GPS تنها اطلاعات یک وسیله را منتقل میکند. این قابلیت به مدیر امکان دریافت تصویری کلی و جامع از عملیات حمل و نقل در ناوگان را میدهد. اما باید توجه کرد که تلماتیک و GPS دو فناوری مکمل و همراه یکدیگر هستند و هیچ کدام جایگزینی برای دیگری نیست.
نقش GPS و تلماتیک در مدیریت هوشمند ناوگان وسائل نقلیه
وجود یک سیستم تلماتیک همراه با GPS توانایی نظارت هوشمندانه ناوگان با چشمانداز سود را برای مدیر ناوگان فراهم میکند. در حقیقت مزایای دادههای دریافتی از طریق ارتباط از راه دور و ردیابی GPS در ترکیب با تلماتیک است که میتواند در نهایت عملکرد و کارآیی ناوگان را افزایش دهد. استفاده از این دو فناوری فواید و مزایای زیر را برای مدیریت در بر دارد:
۱.راهنمایی راننده در مسیر حرکت: نقشهبرداری GPS همراه با نرمافزار تلماتیک با ارائه دقیقترین وضعیت ترافیکی مسیرها، به رانندگان این اجازه را میدهد که بهینهترین مسیرها را برای حرکت انتخاب کند.
۲. برقراری ارتباط بین رانندگان و مدیر ناوگان: نظارت و کنترل چندین وسیله نقلیه در حین عملیات حمل و نقل کاری چالشبرانگیز برای مدیران است. با استفاده از سیستم تلماتیک ارتباطی موثر و کارآمد با راننده در لحظه برای مدیر برقرار میشود. به این شکل راننده میتواند در صورت لزوم هر نوع تغییر مسیر یا زمانبندی حرکت بر حسب شرایط را به اطلاع مدیر برساند و به این شکل فعالیت حمل و نقل انعطافپذیرتر و کارآمدتر خواهد بود.
۳. سادهسازی مسیر بر حسب موقعیت: مدیر ناوگان از طریق دریافت اطلاعات در لحظه و واقعی از وضعیت مکانی وسیله نقلیه و مقایسه آن با دادههای قبلی ردیابی میتواند پیش از عملیات، برنامهریزی لازم را برای شناسایی مسیرهای بهینه انجام دهد. همچنین بررسی جاده از نظر ارتفاعات و شیب های تند، شرایط آب و هوایی نامطلوب و سایر خطرات احتمالی از این طریق در گرفتن تصمیمهای لازم توسط مدیر و اعلان هشدار به راننده بسیار کمک کننده است.
۴. ارائه گزارش دقیق: قابلیت ارائه گزارش های دقیق در قالبهای مختلف با استفاده از دادههای دریافتی از نرمافزار تلماتیک، دستیار ویژه مدیر ناوگان در تصمیمگیریهای مدیریتی است. ضمن اینکه میتوان تنظیمات ارسال این گزارشات را به شکلی درآورد که در بازههای زمانی مشخص ایمیل شوند.
۵. کاهش هزینهها: شناسایی رفتارها و الگوهای ناکارآمد رانندگان حین فعالیت با استفاده از تلماتیک میتواند ضمن تعریف بهینهترین شیوههای عملیاتی، از افزایش مصرف سوخت جلوگیری کند. همچنین کاهش بروکراسی اداری و کاغذبازی برای ارائه گزارش از طرف راننده، عامل دیگری برای کاهش هزینهها خواهد بود.
۶. افزایش ایمنی رانندگان: تجزیه و تحلیل دادههای دریافتی از سیستمهای تلماتیک و بررسی روند رفتارهای پر ریسک راننده به مدیر امکان تعریف آموزشهای لازم به پرسنل برای عملکرد بهتر را ارائه میدهد. از طرفی قابلیت عیب یابی و تعمیر و نگهداری پیشگیرانه توسط این دو فناوری نضمینی برای ایمنی رانندگی خواهد بود.
خدماتدهنده سیستمهای مبتنی بر GPS و تلماتیک را هوشمندانه انتخاب کنید
مرجع: