مدیریت ناوگان سایتهای عمرانی در هر مکانی با مشکلاتی همراه است. اما زمانی که محل فعالیت دور از امکانات و خدمات شهری است، این چالشها چند برابر خواهد شد. زیرا این موضوع با اختلال در عملکرد بهینه فعالیت عمرانی میتواند باعث تاخیر در اجرا و اضافه کردن هزینههای برنامهریزی نشده به بودجه پروژه شود. در این مطلب تمرکز اصلی بر چالشها و راهکارهای مرتبطی است که مدیران ناوگان در هنگام ساخت و ساز یا راهسازی با آن مواجه هستند.
تعمیر و نگهداری خودرو، کابوسی در مناطق دور افتاده
یکی از بزرگترین دردسرهای مدیران ناوگان، حفظ کارکرد وسایل نقلیه و تجهیزات در بهترین حالت خود است. در مناطق دور از امکانات شهری، گزینههای پیش رو برای تعمیر و نگهداری وسایل در زمان خرابی بسیار محدود است. در این مناطق بر خلاف شهرها برای یافتن مکانیک یا وسیله نقلیه پشتیبان نیاز به صرف وقت و البته هزینه فراوان است. هر دقیقهای که ماشین آلات از کار می افتند، جدول زمانی تحویل پروژه نیز به موقع نخواهد بود. در نتیجه مدیر ناوگان ممکن است ناچار به پرداخت خسارت یا هزینههای اضافی برای جبران این تاخیر باشد. علاوه بر این بدون تعمیر و نگهداری منظم، تجهیزات و وسایل نقلیه به احتمال زیاد با خطر خرابیهای پیشبینی نشده روبرو هستند.
راهحل رفع مشکل
اجرای یک برنامه تعمیر و نگهداری پیشگیرانه تنها راهحل اصلی برای رفع این چالش است. در این حالت انجام بازرسیهای منظم همراه با تعویض و تعمیرات به موقع قطعات، قبل از اعزام وسایل نقلیه یا ارسال تجهیزات به مناطق دورافتاده شهری، احتمال خرابی به صفر میرسد. همچنین در اختیار داشتن چند مکانیک آموزش دیده و البته در دسترس نیز بسیار اهمیت دارد. تکنسینهایی که بهمحض دریافت گزارش خرابی خود را به محل برسانند.
تامین لوازم و قطعات یدکی و مشکل تامین آنها
در مناطق دورافتاده دسترسی به تامینکنندگان قطعات یا نمایندگیها بسیار دشوار است و منجر به توقف طولانی مدت قطعات مورد نیاز وسایل نقلیه و تجهیزات میشود. از طرفی حمل و نقل قطعات مورد نیاز به محل فعالیت عمرانی نیز با هزینه بالایی همراه است و بودجهبندی را دشوار میکند. ضمن اینکه در بسیاری موارد حتی در صورت دسترسی به تامینکننده قطعه ممکن است در مواردی که آن قطعه تخصصی و حساس باشد، مجبور به تهیه گزینههایی بیکیفیت و با دوام پایین شویم.
راه حل رفع مشکل
بهترین کار تامین و نگهداری قطعات مورد نیاز با احتمال خرابی بالا در محل فعالیت عمرانی است. این موضوع باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود. همچنین میتوان تامینکنندگان معتمد را شناسایی کرد و با آنها قراردادهایی بلند مدت برای تامین از راه دور قطعات در شرایط خاص منعقد نمود.
کمبود تکنسین ماهر و مشکل خدمترسانی به وسایل نقیله
علاوه بر مشکل در تامین قطعات، پیدا کردن تکنسین ماهر برای تعویض آنها و انجام خدمات در مناطق دور افتاده نیز بسیار سخت است. این موضوع ضمن ایجاد تاخیرهای طولانی باعث افزایش هزینههای پروژه خواهد شد. همچنین اگر تعمیرات توسط یک تکنسین ماهر انجام نگیرد، مشکلات دو چندان خواهد شد.
راه حل رفع مشکل
یکی از راهحلهای اصلی این مشکل، سرمایهگذاری در فناوریهای تشخیص از راه دور است. بسیاری از وسایل نقلیه و تجهیزات را میتوان به سنسورهایی مجهز کرد که با استفاده از آن نظارت بر وضعیت ناوگان از راه دور بهراحتی امکانپذیر است. در این حالت حتی بدون حضور فیزیکی تکنسین، وی میتواند از راه دور مشکل را عیبیابی و با استفاده از پرسنل موجود، مشکل را رفع کند. البته برای این موضوع لازم است برخی آموزشهای اولیه به پرسنل عیر ماهر در محل برای رسیدگی به مشکلات جزیی و همراهی با متخصص اصلی داده شود.
شرایط سخت آب و هوایی و آسیب به تجهیزات
بیشتر مناطق دور افتاده، شرایط آب و هوایی مخصوص بهخود مانند بارندگی شدید، گرمای طاقتفرسا، یخبندان یا حتی زمینهای ناهموار دارند. این موارد هر یک میتوانند آسیبهایی را به وسایل نقلیه و تجهیزات وارد کنند. بهعنوان مثال گرد و غبار در مناطق کویری موتورها و فیلترها را مسدود میکند یا وجود گل و لای و بارندگیهای مداوم دستگاه را با خطر پوسیدگی مواجه میکند. بنابراین لازم است مدیر ناوگان به نحوه تاثیر شرایط آب و هوایی محل بر تجهیزات خود آگاه باشد.
راهحل رفع مشکل
برای کاهش آسیب به ناوگان در اثر شرایط سخت آب و هوایی، لازم است تجهیزات و وسایل نقلیهای را انتخاب کرد که بهطور خاص برای محیطهایی با این شرایط طراحی شدهاند. همچنین میتوان با رصد فصلی شرایط، تجهیزات محافظتی مناسب یا سرپناههایی را برای جلوگیری از آسیب بیشتر به تجهیزات در زمانهایی که از آنها استفاده نمیشود، تدارک دید.
اختلال در وسایل ارتباطی
در مناطق دورافتاده، دسترسی به ارتباطات قابل اعتماد یک مسئله بسیار مهم است. خدمات ضعیف تلفن همراه یا عدم دسترسی به اینترنت میتواند ارتباط با رانندگان، تکنسینها و تامینکنندگان را دشوار کند. در نتیجه هماهنگیها، تحویل قطعات و عملیات روزانه دشوار خواهد بود. این مسائل همگی در نهایت منجر به مدیریت ضعیف و تصمیمگیریهای نادرست در مسیر فعالیت اجرایی میشود.
راهحل رفع مشکل
بهترین راه برای رفع این مشکل، سرمایهگذاری در تجهیزات ارتباطی ماهوارهای یا سایر اشکال فناوری مستقل از ارتباطات شبکهای شهری است. این موضوع ضمانتی برای تماس مداوم با اعضای تیم و اطلاع از وضعیت ناوگان است. سیستمهای ردیابی GPS ابزار ارزشمندی هستند که مدیران میتوانند از آنها برای نظارت بر حرکت خودرو و اطمینان از کارکرد درستشان استفاده کنند.
لجستیک سوخت و مشکل تامین آن
مدیریت سوخت یکی از کابوسهای لجستیکی در مناطق دور دست است. حمل سوخت از مبدا برای رفع این مشکل علاوه بر هزینه بالای حمل و نقل، احتمل سرقت یا آلودگی سوخت را افزایش میدهد. علاوه بر این در بسیاری موارد مدیران ناچار هستند مصرف منابع در دسترس خود را بهخاطر محدودیت جیرهبندی کنند. هر یک از این موارد تاخیرهای عملیاتی و حتی عدم کارکرد تجهیزات را بهدنبال دارد.
راهحل مشکل
نظارت منظم بر مصرف سوخت و استفاده از سیستمهای ردیابی سوخت ابزار مهمی در تشخیص ناکارآمدیهای مصرف و سرقت سوخت است. در کنار این موضوع، همکاری نزدیک با تامینکنندگان معتمد میتواند کمک موثری در تحویل به موقع سوخت در شرایط بحرانی باشد.
و راهحل نهایی در مدیریت هوشمندانه ناوگان است
با استفاده از فناوریهای مدرن، بهبود ارتباطات و اتخاذ استراتژیهای تعمیر و نگهداری پیشگیرانه میتوان مشکلات ناشی از فعالیتهای عمرانی در مناطق دور افتاده را بهحداقل رساند. در این میان نرمافزارهای مدیریت ناوگان با امکان ردیابیهای لحظهای وسایل نقلیه از طریق ارتباطات ماهوارهای، اعلان هشدارهای تعمیر و نگهداری پیش از اعزام وسایل به منطقه همچنین مدیریت سوخت و گزارشهای خودکار به مدیران ناوگان کمک میکنند تا عملکرد و کارآیی فعالیت را افزایش دهند. در صورت تمایل به استفاده از این خدمات میتوانید فقط با یک تماس، ضمن دریافت دموی رایگان از شرکت پیشگامان آسیا، مشاوره تخصصی را نیز دریافت کنید.
مرجع: