پس از افزایش قیمت بنزین دولت مصوب کرد که به رانندگان خودروهای عمومی سهمیه اختصاصی بدهد. سهمیه سوخت تاکسیهای اینترنتی هم در همین راستا تعیین شده و پرداخت میشود. اعتبار سهمیه سوخت به صورت ماهانه و پس از محاسبه به حساب رانندگان واریز میشود و آنها میتوانند از طریق کار سوخت و کارت بانکی خود از سهمیه استفاده کنند. سهمیه سوخت تاکسی آنلاین بر حسب پیمایش و نوع سوخت خودرو تعیین میشود و قوانین مخصوص به خود را دارد. اگر دوست دارید همه چیز را در خصوص سهمیه بنزین تاکسیهای اینترنتی بدانید خواندن این مطلب برای شما مفید است.
چرا دولت به رانندگان تاکسیهای اینترنتی سهمیه سوخت میدهد؟
اگرچه استفاده از این سرویسهای مدت کوتاهی است که در کشور آغاز شده اما به سرعت بخش مهمی از سفرهای درون شهری کشور را پوشش داده و به سبب راحتی استفاده و امنیت بالا به سرویس مورد علاقه خانوادهها تبدیل شده است.
پس از افزایش چشمگیر قیمت بنزین خودرو و تصویب اعطای سهمیه بنزین به آژانسها و رانندگان تاکسی رانی ارائه دهندگان خدمات تاکسی اینترنتی اعلام کردند که در صورت تعلق نگرفتن سهمیه سوخت به رانندگان آنها، هزینههای سفر در این اپلیکیشنها تا 50 درصد افزایش خواهد یافت به همین دلیل دولت تصمیم گرفت برای این گروه از رانندگان هم سهمیه اختصاص دهد.
دولت تصمیم گرفت مسئولیت معرفی رانندگان را به شرکتهای ارائه دهند خدمات تاکسی اینترنتی بسپارد و خود برای این منظور سامانهای طراحی کرد تا سهمیه هر فرد مشخص شده و به کارت او واریز شود.
نحوه محاسبه سهمیه بنزین تاکسیهای اینترنتی چگونه است؟
تعیین میزان سهمیه بنزین این رانندگان و واریز آن از سوی نهادهای دولتی انجام میشود. روش کار به این ترتیب است که ابتدا شرکتهای ارائه دهنده خدمات تاکسی اینترنتی میزان پیمایش ماهانه رانندگان خود را به همراه اسامی رانندگان واجد شرایط به نهادهای دولتی (وزارت کشور) اعلام میکنند. سپس دولت سهمیه را محاسبه کرده و به صورت ماهانه واریز میکند.
به ازای هر لیتر بنزینی که راننده در سفرهای درون شهری طی میکند مبلغ 1500 تومان اعتبار به او تعلق میگیرد. این مبلغ مابهالتفاوت قیمت بنزین آزاد که رانندههای معمولی استفاده میکنند و قیمت بنزین پایه است. به این ترتیب رانندگان تاکسیهای اینترنتی به ازای هر لیتر بنزین مصرفی خود 1500 تومان پرداخت میکنند.
خودرهای بنزینی در هر 100 کیلومتر نزدیک به 9 لیتر بنزین مصرف میکنند و سقف سهمیه ماهانه در نظر گرفته شده برای آنها 300 لیتر است. به خودروهای دوگانه سوز که در هر 100 کیلومتر حدود 5 لیتر بنرین مصرف میکنند به صورت ماهانه حداکثر 180 لیتر بنزین با قیمت پایه تعلق میگیرد.
به هر راننده به ازای هر لیتر بنزین که در سفر با تاکسیهای اینترنتی مصرف میکند، ۱۵۰۰ تومان سهمیه تعلق میگیرد و میزان بنزین مصرفی فرد به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر ٧٥/٨ لیتر محاسبه میشود.
رانندگان تاکسیهای اینترنتی برای دریافت سهمیه خود چه مراحلی را باید طی کنند؟
یک راننده برای دریافت اعتبار سهمیه سوخت باید مراحل زیر را طی کند:
-
ارائه اطلاعات کامل خود به شرکت ارائه دهنده خدمات تاکسی اینترنتی
اسنپ و تپسی یا سایر شرکتها برای دریافت اطلاعات کاربری رانندگان روشهای خاص خود را دارند، معمولا پرکردن پروفایل راننده برای این منظور کفایت میکند.
-
کار به میزان مشخص در سطح شهر
هر راننده باید حداقل 200 کیلومتر در ماه پیماش داشته باشد تا از سوی شرکت به نهادهای قانونی معرفی شود. رانندگانی که به این حداقل پیمایش نرسند سهمیه سوخت دریافت نخواهند کرد.
-
ثبت نام در سامانه سراسری
نهادهای دولتی سامانه سماس را برای این منظور طراحی کردهاند. راننده باید در این سامانه ثبت نام کند و پس از آن میتواند با مراجعه به آدرس samas.noi.ir موجودی اعتبار سوخت خود را مشاهده کند. خبر واریز از طریق پیامک یا سامانه تاکسی اینترنتی به او اطلاع رسانی میشود.
-
سوخت گیری با کارت بانکی
فرد با کارت بانکی که به نام خودش ثبت شده و پیشتر آن را در سامانه ثبت کرده است میتواند در پایانههای سوخت گیری بنزین بزند.
سامانههای تاکسی اینترنتی چطور پیمایش راننده را محاسبه میکنند؟
اپلیکیشنهای هوشمند تاکسی اینترنتی که برمبنای موقعیت یابی فعالیت میکند، از ابتدا تا انتهای هر سفر میزان پیمایش راننده به کیلومتر در سیستم ثبت میشود و شرکت قادر است آنها را با دقت محاسبه کند.
سامانه خود به صورت کاملا اتوماتیک مسافتهای طی شده هر راننده را محاسبه میکند، به این ترتیب احتمال هیچ گونه تقلب وجود ندارد و به کمک تکنولوژی همه چیز انجام میشود.
محاسبه پیمایش برای رانندگان سیستم تاکسی رانی بر مبنای کیلومتر شمار انجام شده و آژانسهای مسافرتی این کار را به راحتی نمیتوانند انجام دهند. در واقع سیستم حمل و نقل عمومی سنتی کشور امکان رصد پیمایش دقیق رانندگان خود را ندارد، این در حالی است که تکنولوژی به مدیران شرکتهای خدمات تاکسی اینترنتی امکان ثبت دقیق پیمایش رانندهها را میدهد.
این قابلیت برای موارد بسیار دیگر امنیتی و برقراری ارتباط مسافر و راننده هم بسیار مهم و کاربردی است. در واقع مزیت رقابتی تاکسیهای اینترنتی با سایر خدمت دهندگان سیستم حمل و نقل همین اپلیکیشن است. راه اندازی این سامانه یک کار حرفهای و تخصصی است که به فراهم آمدن زیرساختهای خاصی نیاز دارد.
طی سالهای اخیر با توجه به افزایش نیاز بازار تیمهای متعددی در کشور شکل گرفتهاند تا چنین سامانهای را طراحی کنند اما تنها افرادی که دانش فنی لازم را به همراه زیرساختهای مورد نیاز گردآوری کردند توانستهاند سامانه کامل و کاربردی را ارائه دهند.
رانندگان تاکسی اینترنتی چطور میتوانند از سهمیه سوخت خود استفاده کنند؟
سامانه طوری طراحی شده که استفاده از سهمیه سوخت برای رانندگان ساده باشد، آنها پس از مراجعه به جایگاههای عرضه سوخت و سوخت گیری میتوانند در هنگام پرداخت از دستگاههای پرداخت قرمز یا پایانههای پرداخت بهای سوخت موجود در ایستگاه استفاده کنند.
راننده مثل سایر پرداخت کنندگان کارت خود را داخل دستگاه میکشد و رمز عبور را وارد میکند، مبلغ از کیف پول مخصوص تعریف شده برای او کسر شده و در واقع از اعتباری که برای راننده در نظر گرفته شده پرداخت میشود.
اگر رانندهای بخواهد در طول ماه بیش از سهمیه تعیین شده برای او بنزین بزند باید هزینه سوخت اضافی را به صورت آزاد پرداخت کند. در حال حاضر بانک ملت متولی پرداخت سوخت با اعتبار تعیین شده از سوی نهادهای دولتی است و رانندگان تنها از طریق پایانههای پرداخت سوخت بانک ملت (پی استیشن) که قرمز رنگ است میتوانند از اعتبار سوخت خود استفاده کنند. پس از هر بار بنزین زدن باقی مانده اعتبار فرد روی رسید چاپی قابل مشاهده است.
کلام پایانی
سهمیه سوخت تاکسیهای اینترنتی به رانندگان کمک میکند از نرخ بنزین پایه برای ارائه خدمات حمل و نقل عمومی در سطح شهر استفاده کنند. میزان سهمیه سوخت تاکسی آنلاین توسط نهادهای دولتی و وزارت کشور تعیین میشود و هر راننده در ماه تا سقف مشخصی میتواند از این اعتبار استفاده کند. سهمیه بنزین تاکسیهای اینترنتی در آخرین سوخت گیری باید حتما برابر یا کمتر از میزان در نظر گرفته شده باشد در غیر اینصورت سوخت زدن با کارت امکان پذیر نخواهد بود. این یک سیستم محاسبه و واریز پیچیده است که تنها با کمک زیرساختهای تکنولوژی سامانههای تاکسی اینترنتی و همکاری نظام بانکی پرداخت آن امکان پذیر شده است. اگر قصد راه اندازی یک سامانه تاکسی اینترنتی را دارید حتما باید از سامانهای استفاده کنید که امکان پیمایش تک تک رانندهها و موقعیتیابی دقیق آن را داشته باشد. اپلیکیشن تاکسی اینترنتی باید قابلیتهای کاملی داشته باشد تا شما به صورت ماهانه بتوانید پیمایش ماهانه را مشخص کرده و برای نهادهای دولتی ارسال کنید.
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
من یک راننده اینترنتی هستم. ۱۰ روز پیش اعتبار سوخت خودمو تو سامانه سماس ۳۳۰ هزار تومن بود بعد ۸ روز بازم چک کردم شده بود ۳۳ هزار تومن من اصلا بنزین نزدم . خواهشا اگه امکان داره راهنمایی کنین.
ایا واسه اعتبار سوخت تاکسی اینترنتی تاریخ مصرف تعریف کردن؟