زمان مطالعه : 5 دقیقه

سیستم‌های مرتبط با مدیریت ناوگان در جهان سالانه رشد افزایشی سالانه ۱۶.۱ درصد را دارند. این رشد به دلیل تاثیر بسیار آن‌ها بر افزایش سرعت، کاهش هزینه‌ها، افزایش رضایت مشتری و بهتر کردن عملیات حمل و نقل کالا  است. به همی جهت فناوری‌های جدید مرتبط در این حوزه پتانسیل ایجاد تحولی بزرگ در صنعت لجستیک را دارند. موضوعی که همه شرکت‌های فعال در حوزه لجستیک، دیر یا زود لازم است به آن توجه کنند. در این مطلب ضمن بررسی فناوری‌های تاثیرگذار مدیریت ناوگان در لجستیک، مزیت‌ها و چالش‌های پیاده‌سازی سیستم‌های مرتبط را نیز بررسی می‌کنیم.

سیستم مدیریت ناوگان در لجستیک چیست؟

ناوگان حمل و نقل به‌عنوان مرحله نهایی در زنجیره تامین، بخشی مهم در عملیات تحویل کالا به حساب می‌آید. وجود مشکلاتی مانند بهینه نبودن مسیر، مصرف بالای سوخت، گم شدن یا دزدی کالا در حین مسیر،‌ تصادفات ناشی از رفتارهای پر خطر راننده همگی می‌توانند تاثیر منفی بر لجستیک داشته باشند.

در این میان سیستم‌های مدیریت ناوگان (FMS) با تاثیر مستقیم بر افزایش بهره‌وری، افزایش ایمنی و کاهش هزینه‌ها عملیات حمل و نقل کالا در صنعت لجستیک را راهبری می‌کنند. این سیستم‌ها، مجموعه‌ای از نرم‌افزارها و فناوری‌هایی  هستند که به شرکت‌ها در مدیریت و نظارت موثر بر وسایل نقلیه کمک می‌کنند. با استفاده از سیستم‌های مدیریت ناوگان امکان ردیابی وسیله نقلیه، بهینه‌سازی مسیر بر اساس شرایط جاده، جمع‌آوری مناسب اطلاعات و نظارت لحظه‌ای بر رفتار راننده فراهم می‌شود. به این شکل در طول زمان تصمیم‌گیری‌های هوشمندانه‌تری جهت مدیریت عملیات انجام خواهد گرفت.

مهم‌ترین فناوری‌های تاثیرگذار مدیریت ناوگان در لجستیک

هر سال با توجه به رشد شتابان فناوری‌های مدیریت ناوگان، نرم‌افزارها و سیستم‌های جدیدی با هدف بهبود کارآیی، ایمنی و صرفه‌جویی بیشتر طراحی می‌شوند. اما در این میان موارد زیر برترین فناوری‌های انقلابی و تاثیرگذار در صنعت لجستیک هستند که بسیاری از آن‌ها در حال حاضر نیز استفاده فراوان دارند.

ردیابی GPS و تلماتیک

سیستم‌های ردیابی GPS با بروزرسانی موقعیت مکانی و لحظه‌ای وسیله نقلیه امکان نظارت بر وضعیت آن را فراهم می‌کند. ادغام این سیستم با فناوری تلماتیک با اضافه کردن ویژگی‌هایی مانند نظارت بر رفتار رانندگان، مصرف سوخت و عیب‌یابی داخلی وسیله نقلیه ریسک آسیب به کالا حین حمل  در شرکت‌های لجستیک را به حداقل می‌رساند. با اطلاعات جمع‌آوری شده از این طریق در یک دوره زمانی، مدیریت شرکت لجستیک می‌تواند تصمیم‌های هوشمندانه‌تری در مورد بهترین مسیر حرکت کالا، زمان‌بندی تعمیرات وسیله نقلیه و بهره‌وری سوخت بگیرد.

حسگرهای مبتنی بر اینترنت اشیا

ترکیب فناوری اینترنت اشیا (IOT) و حسگرها در وسایل نقلیه ناوگان قابلیت ردیابی نشانه‌های حیاتی از فشار لاستیک تا دمای محموله‌ها را دارند. این حسگرها قبل از بحرانی شدن مشکلات با ارائه هشدار لازم به مدیران ناوگان مانع خرابی غیر منتظره وسیله نقلیه شده و ایمنی آن را تضمین می‌کنند.

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی (AI) با ارائه پیش‌بینی‌های تحلیلی با توجه به اطلاعات و داده‌های در دسترس، ابزاری قدرتمند برای تصمیم‌گیری‌های بهتر  و مدیریت ناوگان است. قابلیت پیش‌بینی نیاز تعمیر و نگهداری وسیله نقلیه، تحلیل بهره‌وری سوخت و بهینه‌سازی مسیر با استفاده از سیستم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی باعث  کاهش هزینه‌ها و افزایش کیفیت خدمات به مشتریان می‌شود.

نرم‌افزارهای مبتنی بر فضای ابری

مدیران ناوگان با استفاده از راه‌حل‌های نرم‌افزاری مبتنی بر فضای ابری می‌توانند در هر زمان و مکانی به داده‌های مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند. ابن نرم‌افزارها ارتباط لحظه‌ای، ردیابی و نظارت از راه دور و مدیریت متمرکز داده‌ها را امکان‌پذیر می‌کنند. پیاده سازی پلتفرم‌ها و سیستم‌های مدیریت ناوگان در فضاهای ابری تضمینی برای دسترسی آسان به اطلاعات و نظارت موثر بر حمل و نقل و کالا در شرکت‌های لجستیک است.

اتوماسیون فرایندها

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های شرکت های لجستیک، رعایت الزامات و مقررات توسط پرسنل و رانندگان و استانداردهای ایمنی است. بررسی مواردی مانند میزان بار مجاز، پیگری و ثبت مجوزها، ثبت ساعت ورود و خروج راننده، زمان استراحت و توقف خودرو، ایمنی خودرو، سرویس‌های دوره‌ای در صورت انجام به شکل سنتی و دستی بسیار زمان‌بر و با احتمال بالای خطا همراه هستند. در این راستا سیستم‌های مدیریت ناوگان با ویژگی‌هایی مانند ردیابی خودکار ساعت کاری راننده، بررسی دیجیتال ایمنی خودرو و ارسال هشدار زمان‌بندی برای سرویس‌های دوره‌ای وسیله نقلیه تاثیر مهمی در کاهش هزینه‌ها و افزایش عملکرد کلی شرکت‌های لجستیک دارند.

مزایای سیستم‌های مدیریت ناوگان در لجستیک

پیاده‌سازی سیستم‌های مدیریت ناوگان در شرکت‌های لجستیک فواید زیر را برای آن‌ها به دنبال دارد«

ردیابی در زمان واقعی

با سیستم‌های مدیریت ناوگان، موقعیت وسیله نقلیه حمل‌کننده کالا، وضعیت تحویل و هر نوع مشکل احتمالی در مسیر از راه دور توسط ردیاب‌های GPS قابل مدیریت و کنترل است. این ردیابی لحظه‌ای به‌خصوص در زمان شناسایی مشکل مانند انحراف وسیله نقلیه از مسیر، مفقود شدن کالا یا رفتار پر خطر راننده امکان تصمیم‌گیری فوری به مدیر برای جلوگیری از خسارت بیشتر را فراهم می‌کند.

افزایش ایمنی وسیله نقلیه

ایمنی وسیله نقلیه نقش مهمی در اجرای عملیات لجستیک دارد. سیستم‌های مدیریت ناوگان با بررسی رفتار راننده، شناسایی سرعت غیر مجاز، ترمز ناگهانی یا هر نوع رانندگی نا ایمن می‌توانند بهترین تصمیم را در لحظه بگیرند. این تصمیم‌ها از اعلان هشدار به راننده تا برنامه‌های بلند مدت آموزشی را شامل می‌شود.

افزایش رضایت مشتریان

دریافت اطلاعات دقیق از ردیاب ها در مورد وضعیت حمل کالا در مسیر، پیش‌بینی نیازهای تعمیراتی وسیله نقلیه قبل از انجام عملیات، هشدار در مورد رفتارهای پر ریسک راننده و بهینه‌سازی مسیر با توجه به شرایط جاده همگی در تحویل به موقع کالا نقش دارند. سیستم‌های مدیریت ناوگان قادر هستند با تضمین ایمنی و سلامت وسیله نقلیه از این طریق در جلب رضایت حداکثری مشتری نیز تاثیرگذار باشند.

تصمیم‌گیری مبتنی بر داده

ارائه گزارش های جامع و دقیق از طریق اطلاعات مربوط به سلامت وسیله نقلیه، رفتار رانندگان، مصرف سوخت و عملکرد کل فرایند حمل و نقل از طیق سیستم‌های مدیریت ناوگان همگی پایه اصلی تصمیم‌گیری مدیران هستند. با استفاده از این اطلاعات زمینه‌های بهبود فرایند و بهینه‌سازی عملیات شناسایی شده و می توان تصمیم‌های آگاهانه و دقیقی بر این اساس گرفت.

کاهش هزینه‌ها

سیستم‌های مدیریت ناوگان با تاثیر بر افزایش بهره‌وری شرکت‌های لجستیک در کاهش هزینه‌ها نقش دارند. بهینه‌سازی مسیر، کاهش زمان بیکاری وسیله نقلیه، ردیابی رفتار رانندگان و نگهداری پیشگیرانه وسیله نقلیه همگی باعث افزایش بهره‌وری در زنجیره عملیات لجستیک می‌شوند.

چالش‌های استفاده از سیستم‌های مدیریت ناوگان در لجستیک

از آنجا که سیستم‌های مدیریت ناوگان مبتنی بر استفاده از فناوری‌های پیشرفته است، نیاز به سرمایه‌گذاری بالاتر از متوسط دارد. تامین این میزان سرمایه در ابتدا ممکن است برای شرکت‌های کوچک لجستیک چالش‌برانگیز باشد. اما در نهایت باید دانست با توجه به تاثیر طولانی‌مدت پیاده‌سازی و اجرای این سیستم‌ها در کاهش هزینه‌های کلی شرکت، سرمایه‌گذاری اولیه در مدت کوتاهی باز می‌گردد.

همچنین در شرکت‌های لجستیک، هر تغییر جدید همراه با مقاومت سازمانی در پذیرش و تطابق با تغییرات است. این چالش با آموزش درست و آگاهی دادن به پرسنل برای درک بهتر پیچیدگی‌های کار در طول زمان قابل حل است.

جمع بندی

استفاده از سیستم‌های مدیریت ناوگان برای افزایش اثربخشی عملیاتی، کاهش هزینه‌ها و افزایش رضایت مشتریان در لجستیک موضوعی ضروری است. زمان‌بندی تعمیرات پیشگیرانه، ردیابی رفتار راننده، بهینه‌سازی مسیر و مدیریت مصرف سوخت بخشی از مزایای تاثیرگذار سیستم‌های مدیریت ناوگان در زنجیره نهایی حمل کالا هستند. هر چند چالش‌های سرمایه‌گذاری اولیه و تطابق با تغییرات در اثر پیاده‌سازی این سیستم‌ها می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، ‌اما به‌طور حتم حرکت نکردن شرکت‌های لجستیک در این مسیر نابودی آن‌ها در دنیای رقابتی را به‌دنبال دارد. در صورت نیاز به استفاده از سیستم‌های مدیریت ناوگان در شرکت خود می‌توانید با دریافت مشاوره رایگان از شرکت پیشگامان آسیا، امکانات آن جهت پیاده‌سازی و اجرا را بررسی کنید.

مرجع

aeologic

در بحث‌‌ پیرامون این مطلب شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up