با پیشرفت فناوری و همهگیر شدن اینترنت و گوشیهای هوشمند، دیگر کمتر کسی است که با تاکسیهای اینترنتی آشنا نباشد. در دسترس بودن و هزینه کمتر، این تاکسیها را به گزینه محبوب افراد تبدیل کرده است. در این بین بسیاری از سرمایهگذاران هم هستند که با توجه به بازار پر سود این کسب و کار به دنبال نحوه راهاندازی و در مرحله اصلی آن کسب مجوز تاکسی اینترنتی باشند. بالاخره هر چه باشد هر صنفی قوانین و مقررات خود را میخواهد و لازم است تا افراد آگاهی کامل را در این مورد داشته باشند و در صورت نیاز برنامهریزی لازم برای رفع موانع را انجام دهند.
قبلا در مقاله «چگونه تاکسی اینترنتی راه اندازی کنیم؟» جزئیات کاملی از مراحل راه اندازی اپلیکیشن تاکسی اینترنتی را شرح دادیم، در این مطلب به بررسی جنبه های مدارک لازم جهت دریافت مجوز می پردازیم. با پیشگامان آسیا همراه باشید.
دلایل پر سود بودن کسب و کار تاکسی اینترنتی
هر کسب و کاری در مرحله اول نیاز به جذب مشتری دارد و آنها در موفقیت یا عدم موفقیت هر فعالیت اقتصادی نقش مهمی دارند. تاکسیهای اینترنتی هم در دنیای امروز کسب و کار بسیار مورد توجه سرمایهگذاران و افراد صاحب ایده قرار گرفتهاند. شاید پا گرفتن کسب و کارهای موفق در این زمینه در ایران و روند رو به رشد آنها که حتی باعث شده است پلتفرمهای موجود به ابر اپلیکیشنهایی با ارایه انواع خدمات مختلف تبدیل شوند، بسیاری افراد را به سمت فعالیت اقتصادی در زمینه تاکسی اینترنتی هدایت میکند. اما واقعا دلیل محبوبیت تاکسیهای اینترنتی چیست؟
- دسترسی آسان و سریع: یک دلیل پر اهمیت و دارای اولویت محبوبیت تاکسیهای اینترنتی نسبت به انواع سنتی و قابلیت دسترسی مناسب آنهاست. اپلیکیشنهای موجود بر گوشیهای هوشمند باعث شدهاند که شما در کوتاهترین زمان ممکن و از هر نقطه شهر به تاکسی دسترسی داشته باشید. به عبارتی نگرانی افراد بابت پیدا نکردن وسیله نقلیه به این طریق حل شده است.
- هزینه پایینتر خدمات: هر چند گرانی و تورم این سالها به تاکسیهای اینترنتی هم سرایت پیدا کرده است؛ با این حال کرایه حمل و نقل آن ها نسبت به آژانسهای محلی و سنتی هنوز هم پایینتر است. از آنجا که راننده در روز میتواند تعداد سرویس بالایی را داشته باشد و همچنین با استفاده از مسیریابها، در زمان حمل و نقل مسافر به مقصد صرفهجویی کند، کرایه دریافتی آنها بابت ارایه خدمات نیز پایینتر خواهد بود. ضمن اینکه نظارت لازم بر این موضوع از سوی مدیریت و محاسبه نرخ خدمات بر اساس عوامل مختلف، دریافت هزینه بالا از جانب راننده را غیر ممکن میکند.
- مسیریابی قوی: استفاده از اپلیکیشنها و مسیریابهای ماهوارهای که کلیه رانندگان تاکسی اینترنتی بکار میبرند، باعث میشود که مسافر در کمترین زمان به مقصد برسد. این موضوع بویژه برای رانندگانی که مسیرها را نمیشناسند بسیار کمک کننده است و عاملی در جهت جذب مشتری بیشتر.
برای تاسیس تاکسی اینترنتی چه مجوزهایی نیاز است؟
اما اگر با این دلایل عزم شما برای شروع کسب و کار تاکسی اینترنتی بیشتر جزم شده است، در صورتیکه تیم تخصصی راهاندازی اپلیکیشن را در اختیار دارید و تنها سوال شما نحوه اخذ مجوز است، باید در این مورد به مراجع زیر مراجعه کنید.
دریافت نماد اعتماد الکترونیکی
در مرحله اول به عنوان یک کسب و کار مجازی لازم است نماد اعتماد (اینماد) را از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی دریافت کنید. این نماد طی فرایندی غیر حضوری مشخص که در وبسایت مربوط قابل دسترسی است، در اختیار مالک قرار میگیرد. برای این کار موجودیت و هویت کسب و کار از طریق احراز هویت مالک، تایید محل فعالیت، تایید شماره تماس، بررسی و تایید وبسایت و …به صورت الکترونیکی بررسی میشود. در صورت گذراندن موفق مراحل، این نماد برای مدت 2 سال اعطا شده و سپس در حین فعالیت و نداشتن عدم تخلف، مجددا تمدید خواهد شد.
البته توجه داشته باشید که در بخشی از فرایند کسب اینماد شما نیاز به ارایه مجوز لازم از سازمان تحت نظارت خود به این مرجع هستید، به همین دلیل در حین کار دریافت مجوز از اتحادیه کسب و کارهای مجازی ضروری است.
دریافت مجوز از اتحادیه کسب و کارهای مجازی
تنها مرجع صدور پروانه کسب برای فعالیتهای مجازی، این اتحادیه است که از طریق مراجعه به وبسایت مربوط و درگاه ملی مجوزهای کسب و کار، فرایند آغاز میشود. این اتحادیه تحت نظر اتاق اصناف، مرکز اصناف و همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت میکند. برای اینکار باید مراحل زیر طی شده و مدارک لازم به مرجع مربوط ارایه شوند.
مراحل کسب مجوز از اتحادیه
1-راهاندازی کسب و کار الکترونیکی
2-درج تقاضای ثبت در سامانه اینماد و ارجاع مورد به سامانه اصناف
3-ارایه مدارک به سامانه اصناف
4-تکمیل پرونده توسط اتحادیه
5- ارایه و تسلیم پروانه کسب پس از تطبیق موارد بارگذاری شده با اصل آن
6-اعطای همزمان اینماد و پروانه کسب
مدارک لازم برای صدور مجوز کسب و کار اینترنتی
1-ارایه آدرس محل فعالیت
2-گواهی اداره مالیات مبنی بر نداشتن بدهی
3-گذراندن دوره آموزشی احکام تجارت و کسب و کار و ارایه گواهی آن
4- تصوير کارت ملی برای اشخاص حقیقی / شناسه ملی برای اشخاص حقوقی
5-تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت دائم مالک کسب و کار
6-صورتجلسه هیئت مدیره مبنی بر صدور مجوز به نام مدیر عامل یا صاحبان امضا
7-آخرین روزنامه رسمی ثبت شرکت (اشخاص حقوقی)
مجوز اصناف
هر صنفی دارای یک اتحادیه است که برای راهاندازی شغل مورد نظر افراد در قالب کسب و کار مستقل، پروانه صادر میکند.
برای اینکار که کل فرایند آن به صورت حضوری است، در ابتدا باید درخواستی کتبی همراه مدارک لازم به منظور راهاندازی تاکسی اینترنتی را به اتحادیه تاکسیرانی تنظیم کنید.
بعد از ارایه این درخواست به مسئول مربوط، ظرف مدت 15 روز در خصوص رد یا قبول آن اعلام نظر میشود. رد موضوع با ارایه دلایل کتبی است و شما میتوانید ظرف بیست روز اعتراض خود را اعلام و نظر نهایی صنف را در این خصوص دریافت کنید.
البته لازم بذکر است با توجه به یکپارچه شدن فعالیتهای کسب مجوز بین سازمانهای مختلف، امکان دارد برخی از فرایند در حین ارایه مدارک در مرحله اخذ مجوز از اتحادیه کسب و کارهای مجازی انجام گیرد.
کسب مجوز تاکسی اینترنتی، پر چالش اما با پایانی خوش
هر چند راهاندازی تاکسی اینترنتی فعالیتی جذاب به نظر میرسد، اما در ایران همانند سایر کسب و کارهای اینترنتی چالشهای مخصوص خود را دارد. هر چند کسب مجوز این روزها بیشتر به شکل اینترنتی انجام میگیرد، اما هنوز هم با چالشهای خود روبروست. در هر حال گذر از مرحله سنتی به مدرن و ایجاد تغییر همواره مشکل است و در این راه مخالفتهایی هم ممکن است انجام گیرد. اما هر کس که در مسیرش مصمم است، حتما بر هر چالشی پیروز خواهد شد.